Za zadušnice

Tuga: Srbi na oskrnavljenim grobljima u Prištini i južnom dijelu Kosovske Mitrovice

  • 02.11.2019. 15:05

Dvadesetak Srba iz Prištine i pedesetak onih koji su raseljeni iz ovog grada danas su izašli na pravoslavno groblje i obilježili Mitrovske zadušnice, ali neki od njih nisu mogli da pronađu grobno mjesto svojih predaka.

Prištinski paroh Saša Mitrović rekao je Srni da su danas u Prištinu stigli njeni nekadašnji stanovnici koji su sada raseljeni po Beogradi i Nišu i da su zatekli istu sliku kao i prethodnih godina - zaraslo i zapušteno groblje.

"Značajan broj njih nije mogao pronaći grobno mjesto svojih predaka kako bi na njemu upalio sveću", istakao je sveštenik.

Pojedinci, poput Slavoljuba Jovanovića, zatekli su oskranavljeno grobno mjesto. On kaže da ne znaju kome treba prijavti da je groblje dodatno oskrnavljeno.

"Ali, čini mi se da smo i mi doprineli da ne možemo upaliti sveće na spomenicima naših predaka. Očigledno je, što potvrđuje i broj onih koji su danas došli u Prištinu o zadušnicama, da smo i groblje prepustili drugom", rekao je Jovanović Srni.

On je pozvao nekadašnje sugrađane da ne dozvole da prištinsko groblje zaraste i pretvori se u deponiju šuta i korova.

"Moramo se ugledati na Jevreje, čija je zajednica uredila i u potpunosti očistila dio groblja na kojem su sahranjeni njihovi preci", smatra Jovanović.

Dolazak Srba na groblje u Prištini poslije više godine obezbjeđivala je kosovska policijska služba.

Nekoliko stotina Srba iz sjeverene Kosovske Mitrovice jutros je izašlo na groblje u južnom dijelu grada i ponovo su zatekli dodatna skrnavljenja i uništavanja nadgrobnih spomenika.

Prema podacima crkvene opštine Kosovska Mitrovica, na groblju je uništeno 80 odsto nadgrobnih spomenika, a demolirana je i kapela obnovljena prije nekoliko godina.

Demolirana je i kapela na prištinskom groblju, koje obezbjeđuje jedan radnik Komunalnog preduzeća "Paštrimi".