Provala, krađa, paljenje kuće

Treći napad na imovinu srpskih povrtanika za mjesec dana

  • 26.04.2020. 10:24

Ministarstvo za zajednice i povratak u privremenoj vladi Kosova osudilo je vandalsko paljenje kuće preminulog Srbina u selu Novake kod Prizrena, u koje, kako su naveli, često dolaze mlađi Albanci i pljačkaju malobrojne srpske povratnike.

Iz Ministarstva su podsjetili da su nepoznati počinioci juče, nešto poslije 17.00 časova, u selu Novake kod Prizrena u kojem živi 15 Srba podmetnuli požar u kući pokojnog Momira Stanojevića.

Ministarstvo napominje da su malobrojne komšije brzom rekacijom uspjele da ugase podmetnuti požar, a da sz vatrogasna jedinica i policija nakon toga stigli na lice mesta i izvršili uviđaj.

– U selo često dolaze nepoznate osobe, najčešće mlađi Albanci, koji nas provociraju na različite načine, pljačkaju i za to nikome ne odgovaraju. Potpuno smo bespomoćni i nezaštićeni – prenijeli su iz Ministarstva zabrinutost Srba iz sela Novake.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić podsjetio je da napadi na povratnike u ovom selu traju godinama, te posebno zabrinjava, kako je naveo, to što izostaje reakcija nadležnih institucija i sveopšte javnosti na Kosovu.

– Višestruke provale i krađe, danas paljenje kuće, šta je sljedeće – upitao je Jevtić i izrazio sumnja da je cilj sistematskog uništavanja i planiranh napada na Srbe i njihovu imovinu zastrašivanje i protjerivanje sa Kosova.

Ovo je treći u nizu napada na imovinu Srba u ovom povratničkom selu u posljednjih mjesec dana u kome je nedavno obijeno 13 kuća Srba – povratnika.

Ministarstvo za zajednice i povratak izgradilo je 67 kuća za povratnike u selu Novake kod Prizrena. Prvi povratnici vratili su se u selo 2003. godine, a danas ih tamo živi 15 u desetak kuća.

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм