Ivica Dačić

Treba iskoristiti to što je u Americi "rat"

18:52, 12.02.2019.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić vjeruje da će SAD podržati dogovor Beograda i Prištine i smatra da je sada povoljan momenat za rješavanje kosovskog pitanja.

"Trampova vlada je praktična. Treba iskoristiti što je u Americi "rat" između jednih, drugih i trećih. Promjena vlasti u SAD za nas bi bile loša. Engel je, na primjer, lobista, on je dobio milione od Albanaca i ne možemo očekivati da će on promijeniti svoj stav", kaže Dačić za TV Hepi.

On je podjsetio da je Srbija već ranije rekla da nema nastavka dijaloga bez ukidanja takse.

"Mogerini je rekla - reci Vučiću da ima strpljenja još sedam dana, ali prošlo je, vrši se veliki pritisak", rekao je on.

Na pitanje kako je došlo do ideje o razganičenju i čija je to inicijativa bila, Srbije ili Amerike, Ivica Dačić odgovara:

"Nije signal iz Amerike. Ne može se reći da se Amerika zalaže za taj princip."

Govorio je i o atmosferi na nedavno održanoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i da su zemlje koje su i priznale Kosovo bile iznenađujuće oštre po pitanju taksi, na primjer Belgija, Peru, Obala Slonovače.

"To je bio hladan tuš za njih, nisu vjerovali da će tako biti i zato je bitno da je sjednica održana i sljedeća sjednica će biti u junu i neće se razmatrati da li će ili neće biti sjednice. Dakle, mora je biti, jednoglasno je usvojeno da će ove godine biti tri sjednice, a sljedeće godine dvije", rekao je Dačić.

Dačić je rekao i da je Haradinaj obaviješten da američka vlada neće pomagati vojsku Kosova te da oni sami nemaju kapaciteta za to.

Uvjeren je da se između kosovskih zvaničnika, iako izbjegavaju javno konfrontiranje, odvijaju burni sastanci.

Komentarišući proteste dijela opozicije, Dačić kaže: "Blago vladi sa takvom opozicijom."

Prema njegovim riječima, protesti su u redu, ali tu su političari koji žele to da iskoriste.

"Ne treba vrijeđati ljude koji su na protestima, niti omalovažavati. Hajde da se okrenemo konkretnim rješenjima, ja nisam vidio da mi je neko nešto predložio. Nije mi niko ni čestitao za ove zemlje koji su povukle priznanje", zaključio je on.