Ana Brnabić sa Teodorom Meronom

Traže se bolji uslovi za Srbe u Hagu

  • 20.11.2018. 13:27

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić apelovala je danas, u razgovoru sa predsjednikom Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Teodorom Meronom, da se učini sve kako bi se poboljšao tretman srpskih zatvorenika koji izdržavaju kazne po presudi Tribunala.

Ona je zatražila da se još jednom razmotri zahtjev Srbije da se srpskim državljanima, koji izdržavaju kaznu po presudi Tribunala, omogući izdržavanje preostale kazne u njihovoj matičnoj državi, saopšteno je iz Vlade Srbije. 

Meron je takođe, izrazio zabrinutost zbog neadekvatnih zatvorskih uslova pojedinih osuđenika i istakao da ne postoji konsenzus u okviru institucije po pitanju odsluženja zatvorskih kazni u Srbiji. 

On je saradnju sa Vladom Srbije ocijenio kao veoma dobru i istakao da, kada je riječ o Srbiji, Mehanizam nastavlja rad u okviru četiri slučaja. 

Na sastanku je razgovarano o formiranju Informacionog centra u Srbiji, koji bi građanima regiona omogućio pristup arhivi ovog suda. 

Meron, kojem ističe mandat početkom naredne godine, izrazio je uvjerenje da će se saradnja sa Srbijom nastaviti i u budućnosti, tokom mandata budućeg predsjednika Mehanizma.