Majka je ostavila, živjela sa starijim ocem

Tragična sudbina djevojčice iz Kladova: Život joj nije bio nimalo lak

07:29, 07.09.2018.
Izvor: Blic
Thumbnail
Malena Anabela Džonkić (8), čije je beživotno tijelo u utorak pronađeno u Dunavu, za svoj kratki život proživljavala je pravu dramu - majku nikad nije upoznala, a polubraća i polusestre su odbijali da je čuvaju kada joj je otac bio u zatvoru, saznaje "Blic".

Tragična sudbina malene Anabele već dva dana potresa selo Kostol kod Kladova u kojem je živjela. Djevojčica, miljenica svih komšija, pronađena je u Dunavu, bez majice, u šorčiću, mrtva.

Pronašao ju je komšija, sa čijim unučićima se igrala dan ranije. To je bio posljednji put da ju je neko vidio živu.

Njeno tijelo pronađeno je u utorak ujutru u Dunavu, a kako je Anabela tokom večeri tamo dospjela još nije poznato. Na tijelu nisu pronađeni tragovi nasilja.

"Pretpostavlja se da je djevojčica tokom večeri išetala iz sobe i otišla do obale. Prema pretpostavkama, najvjerovatnije se okliznula i pala u rijeku. Budući da je bila slab plivač, utopila se, a njeno tijelo je pronađeno nekoliko stotina metara nizvodno", kaže izvor iz istrage.

Anabelin život nimalo nije bio lak. Njen otac Mile Džonkić držao je hotel i smatrali su ga imućnim. Već je bio u ozbiljnim godinama kada je čistačica iz njegovog hotela zatrudnila sa njim. Porodila se, ostavila mu dijete i otišla. Kako su ispričale komšije, brzo se preudala. Gdje je sada, niko ne zna. Kažu, čuli su, ima još djece. Nije pozvala, ni došla, ni kada se proširila vijest da se Anabela utopila.

Djevojčicin otac, Mile, ima odrasle sina i ćerku, i oni imaju svoju djecu, mlade, stasale ljude. Sa njihovom majkom se rastao davno. Nakon toga su se godinama sudili jer on nije plaćao alimentaciju za djecu.

Kada je Anabela imala svega godinu dana, stigla je presuda. Mile je morao u zatvor zbog neplaćanja alimentacije. Sud mu je oduzeo hotel i djevojčicin otac je ostao bez svega. Imao je samo jednu kuću u Kostolu.

On je otišao u zatvor, a Centar za socijalni rad preuzeo je njegovu ćerkicu. Centar je tada kontaktirao Džonkićevog sina i ćerku. Pitali su da li oni, kao najbliži srodnici, mogu i žele da preuzmu brigu o djevojčici. Odbili su.

Anabela je tada poslata u hraniteljsku porodicu koja je brinula o njoj dok je njen otac bio u zatvoru. Nakon što je izašao on je ponovo preuzeo brigu o djevojčici.

Komšije kažu da je Anabelu volio i da je svuda išla sa njim. S druge strane, opek dodaju da je on stariji čovjek i da možda nije bio sposoban da o njoj brine baš kako bi trebalo.

Dok su neki mislili da je u pitanju imućan čovjek, istina je bila drugačija - Mile je imao jednu malu kuću i tu je živio sa djevojčicom. Od Centra za socijali rad tražio je novčanu pomoć da joj izgradi sobicu prije nego što je krenula u prvi razred. Pomogli su mu.

Živjeli su samo od njegove invalidske penzije.

Djevojčicu su, komentarisale su komšije, često viđali kako sama luta ulicama ili obalom Dunava. Kažu da je često tražila novac ili hranu.

U hraniteljskoj porodici, koja je brinula o djevojčici neko vrijeme, nakon vijesti da se utopila nastao je šok.

"Kod nas je bila tri mjeseca. Užasno smo potreseni. Bila je prepametna i prelijepa",kroz suze je ispričao Anabelin hranitelj iz sela Korbovo.

Kako je dodao djevojčica nikada nije bila problematična.

"Uvijek je bila hipeaktivna, sve je voljela da pipne i vidi, ali dok je bila kod nas, nikada nije bila problematičn!", rekao je on.

On dodaje, da je u tom periodu dok su oni brinuli o djevojčici Mile dolazio i molio ih da sa njom provede vikend.

"Bila je seoska slava Petrovdan i on je došao da nas moli da je uzme za vikend. Centar za socijalni rad je to dozvolio i Anabela je otišla", rekao je on.

Osmogodišnjakinja je u utorak ujutru pronađena mrtva u Dunavu. Na njenom tijelu nije bilo znakova nasilja. Kada su njenom ocu saopštili da je pronađeno djevojčicino tijelo, doživio je nervni slom. Od tada se nalazi u bolnici u teškom psihičkom stanju.

Polubrat: Otac je sam podizao Anabelu 

"Anabela je mnogo voljela svog oca i on je volio nju. Šta se desilo tog dana kada se udavila ne znam, svi smo u šoku", rekao je za "Blic" Slađan Džonkić, polubrat osmogodišnje Anabele.

Drhtavim glasom Džonkić priča da je posljednji put vidio djevojčicu prošlog petka kada je došao da se pozdravi sa njom i svojim ocem kada je odlazio u Grčku na odmor.

"Ona je bila divno dijete. U petak sam joj donio kesu punu slatkiša. Baš se obradovala kada je vidjela. Šta se desilo u utorak, ne znam, ne znam kako je upala u rijeku", ispričao je.

Kako kaže, šta se dešavalo u kući njegovog oca koji je sam podizao dijete, ne zna.

"Dijete je uvijek bilo sa njim. Tvrdnje komšija koje pričaju da je lutala sama ne mogu da potvrdim, niti da kažem suprotno jer ne znam. Ne znam ni zašto je bila u hraniteljskoj porodici. Mi smo kao porodica za neke stvari bliski, ali za neke udaljeni, pa u to nisam zalazio. Ja znam da sam ocu nudio pomoć oko odgajanja Anabele jer je star, ali on je uvijek govorio da može, da se osjeća jako", ispričao je Anebelin polubrat.