Beograd

"Torlak" poslao na kontrolu u Moskvu komponente za vakcinu

  • 16.04.2021. 12:43

​​​​​​​BEOGRAD - Iz Srbije su u Rusiju poslate bočice sa komponentama jedan i dva za proizvodnju ruske vakcine protiv virusa korona "sputnjik ve", koje će ruski stručnjaci analizirati i donijeti odluku da li je beogradski institut "Torlak" spreman da počne proizvodnju.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da su u prethodna dva dana specijalisti sa "Torlaka", sa ruskim stručnjacima, napunili 3.000 bočica komponente jedan i 3.000 bočica komponente dva.

Od tog broja, pojasnio je on, po 1.100 bočica je poslato u Moskvu, u ruski glavni institut za vakcine "Gamaleja".

"Nadamo se da će sve biti u redu i da ćemo za 21 dan imati pozitivne informacije sa `Gamaleja` instituta. Ako sve bude kako se očekuje, u šta je sam siguran, krajem maja će početi proizvodnja u `Torlaku`", rekao je Popović za RTS.


Prema njegovim riječima, supstanca koja će se dopremati u "Torlak" biće iz fabrike "Gamaleja" i ona će na specijalan način biti transportovana u Beograd na "Torlak".

"Nadam se da će već početkom juna građani biti vakcinisani vakcinom napravljenom u Srbiji, sa `Torlaka`", dodao je Popović.

On je rekao da je plan da se u prvom periodu na Institutu "Torlak" proizvodi četiri miliona doza vakcina "sputnjik ve".

Popović je dodao da je pozvao ruskog ministra industrije i trgovine Denisa Manturova u posjetu Srbiji na početak proizvodnje vakcine krajem maja.

"Baš kada `Torlak` krajem maja počne proizvodnju, da on pritisne dugme zajedno sa predsednikom Srbije i da time damo značajan siglan saradnji Srbije i Rusije. Manturov mi je obećao da će dati sve od sebe da dođe. To će biti prilika da se svi uvere u sposobnost Srbije, u razvoj medicine i farmacije“, rekao je on.

Popović je naveo i da će srpska strana sa specijalistima iz Rusije u narednom periodu raditi na studiji izvodljivosti koja će dati sliku o tome šta je sve potrebno "Torlaku" u narednih godinu dana, od opreme i tehničkih i tehnoloških sredstava, da bi bio spreman za potpunu prozivodnju vakcine u Srbiji.

On je dodao da sve to ne bi bilo moguće bez pune podrške dvojice predsjednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. 

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм