Joška Broz

Titov unuk se iznervirao u emisiji: Brozov kovčeg su zavarili!

  • 09.03.2019. 14:31

Joška Broz, unuk nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, otkrio je šta mu je deda priznao kao svoju najveću grešku.

Poslije prve operacije pitao sam Tita koja mu je najveća greška.

"To što sam pustio ustav iz 1974. Deset dana je stajao kod mene na stolu ja ga nisam potpisao. A taj ustav je bio početak kraja i Jugoslavije i partije i republika...

On taj ustav nije htio da potpiše. Na moje pitanje zbog čega nije stavio veto, Tito mi je rekao:

"Ja kao demokrata nisam htio da dozvolim da budem nadglasan u Skupštini. A mogao sam da stavim veto... Greška je bila što nisam, rekao je Joška Broz na TV Happy i nastavio:

Mika Špiljak i Kiro Gligorov su potpisali ustav a cijelu priču su izgurali Kardelj i Steva Krajačić.

Stevo Krajačić je čovjek koji je radio iz sijenke, koji je namjesti Rankovića i mnoge. Uspio je da Tita posvađa sa najbližim ljudima, a evo kako. Dođe kod Rankovića i kaže:

"Marko, slušaj trebalo bi starom postaviti neke uređaje... Godine su u pitanju, znaš da mu se nešto ne dogodi a da mi ne vidimo... Prosto da imamo kontrolu.

I poslije toga Ranković smijenjen a ti uređaji su postavljeni i u WC i u kupatilo... Ranković riječ jednu lošu riječ nije rekao o dedi. Oni su bili kumovi. I poslije tog smenjivanja su ostali vijerni jedan drugome jer su obojica znali pozadinu svega.

To je meni i Ranković rekao.

O TITOVOJ SAHRANI

Te priče da on nije sahranjen u Kući cveća i da nije umro 4. maja već dva mjeseca ranije su gluposti.

Deda je umro tog jutra, 4. maja. Trećeg maja uveče su mu proradili očni kapci. Počeli su da se pomjeraju. Pitao sam doktore šta to znači i objasnili su mi da su to zadnji trzaji. I sutradan ujutru je umro. Nemoj da mi sad neko priča nekle gluposti.

Što se sahrane tiče... Tito je ubačen u metalni sanduk koji je zavaren. A onda onaj načelnik nekadašnjeg DB, ono đupre, priča kako je tu stavljen pesak, kako je narod prevaren. Nisam se odvajao od tog kovčega do sahrane. Kad je završen prvi dio sahrane nije bila stavljena ona stijena... Poslije je noću u dva ujutru došla dizalica i tu stenu od devet tona stavila i ja sam tek onda otišao kući.

Zašto ne puste mrtvog čovjeka na miru. Nema dana da ga neko ne spomene.

ZNAK NA PLOČI

Kad smo 1979, poslije posjete Kubi, na terasi Kuće cvijeća stajali Ljubičić, Tito, ja i još neko, onda je deda pitao - Šta ono gradite tamo?

- Muzej, rekao je Ljubičić.

- Mauzolej?

- Ne, ne druže predsedniče, pravimo muzej.

- Ja želim ovde da budem sahranjen, rekao mu je Tito.

A zvezda petokraka nije stavljena jer u prvom tom dijelu sahrane je napravljena to što je izgledalo kao kutija šibica... I to se tako zatvaralo. Da su stavili zvijezdu ona nikad ne bi izgledala ko prava zvijezda, jer zbog tih šina to ne bi izgledalo kako treba...

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.