Požar kod Požege

Tinejdžerka uletjela u plamen i spasila sestricu

  • 24.09.2018. 22:17

Da 16-godišnja Nataša Mladenović nije bila hrabra i prisebna da uleti u zapaljenu sobu i iz nje, kroz gust oblak dima, napolje iznese polusestru, Veljko i Nada Radović iz Male Ježevice danas bi oplakivali kćerku. 

Ovako, žale “samo” za kućom i ama baš cijelim pokućstvom koje im je požar uništio. U domu jedne od najsiromašnijih porodica u požeškom kraju u četvrtak popodne naprasno je izbio požar.

"Nataša i Dragana (15), moje ćerke iz prvog braka, bile su u jednoj sobi, a ja sa četvorogodišnjom Bojanom, koju sam rodila sa Veljkom, u drugoj. Pošto sam malo prije toga došla iz nadnice, na trenutak sam sišla u ljetnju kuhinju namjeravajući da na brzinu jedem. Moj suprug, koji je prije četiri godine izgubio nogu, u to vrijeme bio je u nadnici i kosio komšiji livadu," priča Nada Radović.

U jednom trenutku, kaže ova žena, nešto je puklo. Izletjela je napolje i čula vrisak djece, a zatim i primjetila crn dim koji je izbijao kroz krov i prozore kuće. Znala je da su Dragana i Nataša dovoljno velike da shvate opasnost i pobjegnu, ali joj je kroz glavu prošlo da je Bojana sama u sobi i da bi je sestre u panici mogle zaboraviti. U trenutku dok se spremala da krene u buktinju njene tri kćerke su izašle napolje.

“Jurnula sam unutra, nije se vidio prst pred okom”

"Osjetile smo miris zapaljene plastike i Dragana je izašla iz sobe da vidi šta se dešava. Povikala je “gori kuća”. Dohvatila je kofu, nasula vodu i počela da gasi požar koja je nadirao. Plamen se za tren oka proširio na dnevnu sobu, a u njoj se igrala Bojana," prepričava Nataša.

U glavi joj je bilo samo to da spasi sestru.

"Jurnula sam unutra! Dim je bio toliko gust da se nije vidio ni prst pred okom. Povikala sam “Bojana, Bojana” nadajući se da će me njen glas navesti da je pronađem," priča ona. Od lomljave na sve strane, jedva je razaznala plač, a potom na podu zatekla mlađu sestru ukočenu od straha.

"Gušila se. Uzela sam je u naručje i krenula napolje. Iza nas je sve pucalo i rušilo se. Privukla sam je uz sebe najjače što sam mogla, praveći od sebe njen živi štit. Čula sam Draganu i majku kako dozivaju spolja, ali nisam mogla da im odgovorim jer sam kašljala od dima. Napamet sam išla kroz zadimljeno predsoblje i uspjela da pronađem izlaz," prepričava Nataša.

Jedva obnovili kuću  

Šta je bio uzrok požara – nepoznato je, tek pretpostavlja se da su kuću zapalile neispravne elektro instalacije. A kuću je Veljko, iako bez noge, uspio da obnovi prije nekoliko godina. Veljko, Nada i njene tri kćerke preživljavaju od jedne penzije koja nije ni 12 hiljada dinara. Nešto novca zarade od poljoprivrede, nešto Veljko, uprkos teškom invaliditetu, donese iz nadnice.

Ostale samo tri čaše

U kući im je izgorjelo sve što su imali, osim tri čaše. Namještaj, bijela tehnika, odjeća, obuća, hrana, lična dokumenta, školski pribor – sve je izgorjelo. Pa i kompjuter i mobilni telefoni koje su Nataši i Dragani majka i očuh nekako uspjeli da kupe. Od odjela im je ostalo samo ono što su u četvrtak imali na sebi.

"Preselili smo se u ljetnju kuhinju koja se nalazi u istom objektu, ali ispod ploče, i u nju vatra nije prodrla. Tu inače živi moj bolesni djever, i on je nadničar. Niti znam šta ćemo jesti, ni presvući, ni kako kupiti kćerkama pribor za školu, još manje od čega ćemo izgraditi novu kuću. A ide zima… Neophodna nam je pomoć, ali odakle," požalia se Nada Radović iz Male Ježevice kod Požege.
 

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок