Nevjerovatan uspjeh FK Obilić

"Ti si zaboravio da sam ja Arkan, ja ću da budem šampion Jugoslavije"

  • 21.07.2020. 15:16

"Jedan njegov kolega koji je držao klub iz Vojvodine rekao mu je u Maderi (kafić u Beogradu) nema šanse da ćeš ti ikada da budeš prvak. On mu je rekao, ti si zaboravio da sam ja Arkan. Ja ću da budem šampion Jugoslavije. Nakon toga pristuni gospodin mu je rekao "Neće nikada država da ti dozvoli pored Partizana i Crvene zvezde", svjedočio je tome razgovoru Vojin Ražnatović, sin pokojnog Željka Ražnatovića Arkana.

Tada je prema pričanju Vojina, uslijedila opklada u 100.000 KM na šta je Arkan pristao. Devet mjeseci poslije, Obilić postaje šampion i dotični gospodin donosi Arkanu torbu punu novca.

"Ti si zaboravio da sam ja Arkan", kratko je odgovorio Ražnatović.

Krajem devedesetih Arkan postaje ličnost koje se mnogi ljudi plaše. Uz veliku dominaciju Crvene zvezde i Partizana, Arkan je uspio na ko zna koji način da osvoji titulu Jugoslavije i plasira se u Ligu šampiona.

Tako priča počinje o Fudbalskom klubu Obilić. nazvanom po srpskom heroju Milošu Obiliću, koji se danas takmiči u Trećoj beogradskoj ligi. Ipak, dok je Ražnatović bio vlasnik kluba Obilić je bio jači i od Zvezde i Partizana.

Najveći uspjeh ovog nižerangiranog kluba je osvajanje prvenstva SR Jugoslavije 1998. godine, dva finala jugoslovenskog kupa.

Nakon ubistva Arkana klub doživljava očigledni pad. Od TIma koji se takmičio u evropskim klubskim takmičenjima, istupio je na najniži nivo u Fudbalskom sistemu liga u Srbiji.

Arkan je preuzeo klub 1996. godine i tada prevazišao dugogodišnje sampione Zvezdu i Partizan. Ipak, pohod u Ligi šampiona kratko je trajao jer je Bajern u Minhenu uništio Obilić sa 4:0, dok su u Beogradu igrali neriješeno, 1-1.

Pored kontroverze osvajanja lige Jugoslavije, rađauje se nove sumnje u "poštenu igru". U knjizi američkog Novanara Franklina Foera, tvrdi se da je Ražnatović prijetio igračima u protivničkim ekipama kada bi postigli hol protiv Obilića. Ova prijetnja podvučena je od strane mnogih rekao je britanskom fudbalskom magazinu ForForTu da je bio zaključan u garaži kada je njegov tim igrao protiv Obilića.

Kada je UEFA stavila na sto Ražnatovićevu kriminalnu pozadinu i stavili pod upitnik učešću Obilića u Evropi, Arkan se povlači sa mjesta predsjadnika i svoju stolicu daje supruzi Svetlani Cecei Ražnatović.

Nakon njegovog ubistva, klub kreće da tone i završavaju gdje su danas.

Mihajlo Ulemenk, bivši komandant  SDG pričao je kako bi Arkan poslije poraza Obilića znao da igrače kažnjava finansijski, pa čak da ih je stavljao i u karantin i zabranjivao im izlaske.

"Kad imaš pare, kad imaš pamet i kad natjeraš čovjeka na disciplinu. Možeš da napraviš čudo", govorio je Ulemek o Arkanu.

I pjevač Aca Lukas imao je druženja sa Arkanom i ispričao je jednu angedotu.

"Bio je jedan nižerangirani klub, prijatelj i ja smo se založili za njega. I došao je bolji tim da igra protiv našeg kluba, a mi smo morali da dobijemo tu utakmicu da bi prešli u viši rang. Arkan se zainteresovao za te utakmice i počeo je da dolazi stalno. Nama treba pobjeda, klub protiv kojeg igramo je mnogo bolji. Sudije su došle i spremaju se za utakmicu. Parkiraju se četiri džipa, izlazi Arkan i pita gdje su sudije. Neko mu je pokazao i on im je prišao. On otvara vrata i kaže "Dobar dan".  A sudije promijenili facu kad su ga ugledale. Ja sam Željko Ražnatović Arkan i navijač ovog kluba. Ko zna šta se izdešavalo, ali mislim da je u nekom 90. minutu bio penal", rekao je Lukas.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.