Epidemiolog dr Zoran Radovanović

Teško do kolektivnog imuniteta od korone, ključno je usporavanje virusa

  • 01.05.2020. 15:19

Epidemiolog dr Zoran Radovanović rekao je u uključenju na TV Prva da je kolektivni imunitet teško dostići kada je koronavirus u pitanju i da je zato ključno usporavanje virusa do onog trenutka kada bude napravljena vakcina.

- Kolektivni imunitet postiže se ili prirodnim prokužavanjem tj. kontaktom sa virusom ili vakcinacijom. Kada vidimo broj zaraženih u odnosu na cijelu populaciju u Srbiji, to nije neki relevantan broj, ali ono što je činjenca jeste da postoje ljudi koji su preležali koronu, a da nisu imali nikakve simptome - rekao je epidemiolog dr Zoran Radovanović.

Neki podaci govore da je u Srbiji zapravo koronavirusom zaraženo oko 70.000 ljudi, što može samo da se nagađa. Ali je važno reći da se kolektivni imunitet stiče tek kada 60 do 70% populacije preleži koronu.

- Treba dostići taj nivo prokuženosti u populaciji što je veoma teško, zato i jeste cilj usporiti rast broja zaraženih sve dok se ne nađe vakcina, e sad, i to je na dugom štapu jer vakcina neće stići u Srbiju sigurno do sljedeće godine - rekao je epidemiolog.

- Veliki procenat starih ostao je sačuvan, ali treba ih štititi i narednih godinu, do dvije dana - rekao je dr Radovanović.

Brojke pokazuju da je broj zaraženih u Srbiji u odnosu na broj testiranih posljednjih dana manji od 3%, to je prilično ohrabrujuće, ali ne i dovoljno da bi se zabrane u velikoj mjeri relaksirale, tvrdi epidemiolog.

- Tri odsto jednog dana ne znači mnogo, mnogo je važno da pratimo podatke svakog dana. Još uvijek je broj novozaraženih veći od onih koji su izliječeni i to je znak da moramo da budemo oprezni - zaključio je dr Radovanović.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.