Sama šetala, okliznula se i pala

Teška sudbina djevojčice čije je tijelo pronađeno u Dunavu

08:49, 05.09.2018.
Izvor: Blic
Thumbnail
Tijelo djevojčice iz kladovskog sela Kostol Anabele Đonkić, stare svega 10 godina, pronađeno je juče u Dunavu. 
Djevojčicino tijelo pronašao je komšija Vele Skrčevski, i to nekoliko stotina metara nizvodno od hostela koji drži njen otac.

"Ja sam šetao sa unucima, i onda sam u vodi ugledao nešto za šta sam, najprije, pomislio da je u pitanju lutka. Bila je okrenuta na trbuh, a glava joj je bila u vodi. Pozvao sam suprugu, ona je brzo stigla, pogledala i kazala da to nije lutka. Tada je naišao jedan brod, podigao talas i tijelo djevojčice je počelo da pluta. Ušao sam u vodu i štapom sam privukao tijelo do obale", priča Skrčevski.

On kaže da je doživio šok kada je vidio da je u pitanju djevojčica, i to njegova komšinica.

"Ručice su joj bile skroz bijele, tuga jedna... Pozvao sam sina, on policiju. Kada je policija završila uviđaj, moja supruga je donijela ćebe od kuće i prekrila tijelo nesrećnog djeteta", ispričao je očevidac.

Prema nezvaničnim podacima, koji nisu potvrđeni od strane policije, djevojčica je sama šetala sinoć obalom Dunava, okliznula se, pala u duboku vodu i utopila se. Na tijelu, prema nezvaničnim informacijama, nisu pronađeni tragovi nasilja. Otac je, kada je čuo da mu se ćerka udavila, navodno doživio nervni slom i prebačen je u bolnicu.

Thumbnail

Mještani svjedoče da je djevojčica imala težak život pored oca koji navodno nije brinuo o njoj.

"Tokom ljeta ovu djevojčicu je vidjelo cijelo Kladovo kako tumara sama ulicama, bez ikakvog cilja. Zaustavljala je ljude, tražila novac za hranu. Jednom mom prijatelju je kazala da joj novac treba da kupi medu koji joj se dopao. Često je viđana i na gradskoj plaži kako prilazi do posjetilaca koji su nešto grickali, i moli za neki zalogaj, sendvič ili bilo šta. Kada bi dobila nešto da pojede, obema bi rukama gurala hranu u usta. Mnogo ljudi ju je viđalo i kako noću iz Kladova magistralnim putem odlazi u Kostol koji je udaljen tri, četiri kilometara", kaže za "Alo" mještanin Saša Petrović.

Istraga je u toku, policija, Centar za socijalni rad, kao ni škola koju je pohađala, za sada ne daju zvanične informacije.

Direktor Centra za socijalni rad u Kladovu, Ljubiša Stojković, kaže da je Anabela sa ocem imala normalan život i da ih je njihova služba više puta obišla.

Otac djevojčice, star šezdesetak godina, je bio njen jedini staratelj. Dok mještani sela Kostol kažu da je uopšte nije čuvao, podaci centra za socijalni rad govore drugačije.

"Otac djevojčice je bio imućan čovjek, imao je restoran u Kostolu, kamion. I sada je imućan. Naši podaci govore da je on djevojčicu čuvao kako treba", rekao je direktor Centra za socijalni rad Ljubiša Stojković.

Po njegovim riječima, služba Centra je više puta obilazila oca i djevojčicu i sve je bilo u redu, osim što je djevojčica "bila sklona da bježi od kuće". Na pitanje šta je razlog njenog bježanja, direktor Stojković je rekao da vise podataka može dati narednog dana.

"Djevojčica nije imala ni godinu dana kada je prvi put bila u hraniteljskoj porodici. Majka ju je napustila po rođenju, čuvao ju je samo otac, a u tom periodu je bio na izdržavanju zatvorske kazne jer nije plaćao alimentaciju prvoj ženi sa kojom je imao djecu. Drugi put je djevojčica bila kod staratelja početkom ljeta kada joj je otac bio bolestan, ali je nakon mjesec dana vraćena ocu koji je ozdravio", rekao je direktor Stojković.

On naglašava da je Anabela prvog dana školske godine bila u Centru i uzela neophodnu školsku opremu, sveske, knjige, pribor, jer joj je to Centar kupio. Na pitanje zbog čega joj nije otac kupio školsku opremu, kada je imućan i kada je dobar otac, direktor Centra je kazao da će odgovoriti sutradan.

Šta je istina, i da li je služba Centra zatajila, a rezultat je smrt djevojčice, utvrdiće istraga.

Tijelo djevojčice je prebačeno u Negotin, gdje će biti obavljena obdukcija kako bi se ustanovilo kako je došlo do utopljenja.