Unmik

Tanin zabrinut što je Kosovo uvelo takse

  • 21.11.2018. 20:26

Šef Unmika Zahir Tanin upozorio je da povećanje takse, koje je uvelo samoproglašeno Kosovo na robu iz centralne Srbije i BiH na 100 odsto, može da ima "političke implikacije na dijalog i normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine".

Tanin je sa zabrinutošću primio informaciju da je Kosovo povećalo taksu na robu iz Srbije i BiH na 100 odsto, saopšteno je iz Unmika. 

On je izrazio zabrinutost zbog potencijalnog uticaja na stanovnike na Kosovu. 

Tanin je pozvao političke lidere da razmotre dugoročne interese ljudi i posvete pažnju osnovnom imperativu - održavanju mira, bezbjednosti i stabilnosti. 

Ministar trgovine i industrije samoproglašenog Kosova Endrit Šalja izjavio je da Srbija i BiH "blokiraju Kosovo u svakom pogledu", negirajući postojanje "republike". 

"Kosovski proizvođači suočeni su sa raznim barijerama u Srbiji, jer njihovi proizvodi ne mogu ulaziti na srpsko tržište", rekao je Šalja na konferenciji za novinare u Prištini. 

On je naveo da su trgovinske barijere BiH iste kao i one iz centralne Srbije. 

Šalja je apelovao da proizvođači sa Kosova ne povećavaju cijene proizvoda jer Vlada samoproglašenog Kosova današnjom odlukom o povećanju stope poreza na 100 odsto za robu iz Srbije i BiH ima za cilj jačanje domaće privrede. 

On je naveo da očekuje konsolidaciju i jačanje privrede samoproglašenog Kosova, te zamolio uvoznike i privrednike da pronađu nova tržišta za uvoz nedostajućih proizvoda koji su uvoženi iz Srbije i BiH. 

Privredna komora Kosova pozdravila je odluku privremene Vlade u Prištini da podigne porez na robu iz Srbije i BiH na 100 odsto jer vjeruje da će to povećati domaću proizvodnju, zapošljavanje i blagostanje građana Kosova, sopšteno je iz ove komore.

Тагови: