Opozicionari protiv Beograda

Tačiju žele da zabrane pregovore sa Srbijom

  • 31.10.2018. 13:16

Opozicioni poslanici, njih 42, zatražili su da se uz zabranu Tačiju da vodi pregovore u ime samoproglašenog Kosova, formira radna grupa koju bi predvodio bivši haški pritvorenik Fatmir LJimaj. 

Parlamenta samoproglašenog Kosova na vanrednoj sjednici u Prištini, bez prisustva srpskih poslanika, raspravlja o zahtjevu opozicije da predsjedniku samoproglašenog Kosova Hašimu Tačiju bude zabranjeno vođenje dijaloga sa Srbijom.Opozicija traži da se sa dnevnog reda u nastavku dijaloga Beograda i Prištine skine pitanje eventualne promjene granica. 

Obrazlažuć predloženi tekst rezolucije, Glauk Konjufa iz radikalnog albanskog pokreta "Samoopredeljenje" rekao je da je Tači pokretanjem pitanja izmjene granica samoproglašenom Kosovu nanio veliki problem jer je tim prijedlogom narušen ustavni i politički sitem takozvanog Kosova. 

On je dodao je Tači dodatno urušio ustavno-pravni subjektivitet samoproglašenog Kosova uvođenjem u pregovore pojma "konačni dogovor", navodeći da je "konačni dogovor sa Srbijom postignut 2008. godine kada je proglašena nezavisnost Kosova". 

Poslanici vladajuće koalicije, Alijansa za budućnost Kosova, Demokratska partija Kosova i NISMA, insistiraju da se u platformi koju bi parlament trebalo da usvoji, ugradi odredba da se Kosova zalaže za nastavak dijaloga I da je dijalog jedino rješenje pitanja odnosa Srbije i Kosova. 

Poslanici vladajućih političkih partija zatražili su da se u tekstu rezolucije dodaju stavovi u kojima mora biti precizirano da skupština Kosova podržava nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, s krajnjim ishodom - međusobnim priznavanjem, da se parlament uključi u postizanje političkog konsenzusa svih političkih subjekata na Kosovu o platformi - rezoluciji o dijalogu Beograda i Prištine i da se formira zajednička komisija koja bi kao kontrolni mehanizam vodila računa da se u dijalogu ispoštuje ustavno-pravni status Kosova. 

Predsjednik parlamenta samoproglašenog Kosova rekao je pred poslanicima da se nezavisnosti samoproglašenog Kosova protivi jedino predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a da Tači čvrsto stoji iza "apsolutne nezavisnosti Kosova i njegove nedjeljivosti".