Napredak ka članstvu u EU i NATO-u

Tačiju odgovara razmjena teritorije sa Srbijom

  • 20.01.2019. 14:59

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači smatra da su planovi o razmjeni teritorija sa Srbijom najbolja mogućnost da se napreduje ka članstvu u EU i NATO-u.

"Sporazum bi donio veću stabilnost i mir u regionu. Kosovu bi to omogućilo prijem u EU i NATO", rekao je Tači za austrijsku agenciju APA. 

On kaže da neće biti nikakvih etničkih granica, već da će "dvije zemlje" ostati multietničke, a odgovarajući sporazum bi značio da između njih više nikada neće doći do rata. 

"Građani bi živjeli bolji život, jer bi sporazum poboljšao i ekonomsko stanje, došlo bi do stvaranja više radnih mjesta i granice bi se otvorile", rekao je Tači i dodao da je uzor "evropski model". 

On smatra da su šanse za postizanje uspješnog dogovora nikada bolje, jer EU i SAD podržavaju planove. "Novina je da bi i Rusija bila spremna da podrži sporazum, koji bi dvije strane prihvatile", tvrdi Tači. 

Tači kaže da je zbog toga važno da se iskoristi aktuelni trenutak kako bi se postigao sporazum koji bi bio izbalansiran i uzeo u obzir interese obje strane, prenose beogradski mediji. 

"Ne radi se samo specifično o razmjeni teritorija, već i o mnogim drugim aspektima", rekao je Tači i dodao da sporazum treba da bude sveobuhvatni i da treba da se bavi i drugim pitanjima, kao što su i nestale osobe u ratu na prostoru bivše Jugoslavije. 

On navodi da sporazumom treba regulisati i kulturno nasljeđe Srba na Kosovu, a biće riječi o ekonomskom razvoju, kao i o onim temama koje su i dalje otvorene između Prištine i Srbije. 

"Sporazum treba konačno da riješi problem i ne treba da bude samo privremena solucija", rekao je Tači, koji je odbacio optužbe da se zalaže za "veliku Albaniju".

Тагови:
  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм