Marko Đurić

Tači poziva na mržnju stanovnike Preševske doline

  • 01.07.2019. 20:00

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači raspirivanjem lažnih snova o nekakvom prisajedinjenju opština vranjske kotline samoproglašenom Kosovu poziva na eskalaciju mržnje i nepovjerenja među stanovnicima Preševa, Bujanovca i Medveđe, izjavio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je istakao da otvaranje novih kriznih žarišta ne može pomoći Tačiju u nastojanju da se izbavi iz sunovrata svoje političke karije, niti građanima na Kosovu i Metohiji, koji žele da žive u miru i sigurnosti. 

"U Preševu, gde su Albanci u većini, Bujanovcu u kome više od polovine stanovništva čine nealbanski narodi i Medveđi, gde ima simboličan broj Albanaca, Tačijevi sunarodnici žive u miru i normalnim odnosima sa svojim komšijama Srbima, kao građani Srbije. Tako je bilo, tako je danas i tako će biti zauvek", poručio je Đurić. 

Prema Đurićevim riječima, Tačijeve ideje o širenju takozvane velike Albanije na istok dio su mračnih i zauvijek poraženih šovinističkih projekata, i niko, a ponajmanje Albanci na jugu centralne Srbije, ne može imati koristi od reanimacije ideologija mržnje. 

"Kao državljanin Srbije, Tači bi trebalo da zna da je većinska volja naroda Srbije svih nacionalnosti, izražena vjekovima unazad, da je pokrajina u kojoj je i on rođen sastavni dio Srbije i da su separatizam i ideja o velikoj Albaniji stvar prošlosti", zaključio je Đurić. 

Predsjednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači podnio je danas parlamentu samoproglašenog Kosova prijedlog rezolucije o legitimnim zahtjevima Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe da se ove tri opštine pripoje takozvanom Kosovu. 

U tri tačke Tači predlaže da se usvoji rezolucija kojom se predviđa da zahtjevi Albanaca iz ove tri opštine budu dio dijaloga Beograda i Prištine, a predstavnici njihovih političkih partija dio tima za dijalog, prenose prištinski mediji. 

Tači smatra da njihovo pitanje treba da se postavi na svakom međunarodnom forumu na kojem učestvuju predstavnici samoproglašenog Kosova, te da prištinske privremene institucije, u saradnji i koordinaciji sa institucijama Albanije, treba zajedno da usvoje platformu za Albance u takozvanoj Preševskoj dolini. 

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)