Pariz

Tači objavio slike i detalj razgovora sa Putinom FOTO

  • 12.11.2018. 15:03

Poslije problema koji je nastao zbog rasporeda sjedenja svjetskih lidera na ceremoniji obilježavanja završetka Prvog svjetskog rata u Parizu, prevashodno zbog toga što se kosovski predsjednik Hašim Tači našao u drugom redu, odmah iza predsjednika Rusije Vladimira Putina, došlo je do susreta Putina i Tačija.

Javnost je o tome obavijestio sam Tači, na svom Tviter nalogu, gdje je podijelio niz fotografija sa tog susreta, ali i detalj njihovog razgovora.

Naime, Tači je uz fotografije na kojima se vidi rukovanje i razgovor sa ruskim predsjednikom, napisao:

– U Parizu sam se sastao sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom sa kojim sam razgovorao o dijalogu o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i sveobuhvatnom, prevnoobavezujućem sporazumu. Na ovu temu, predsjednik Putin je bio jasan: “Ako vi (Kosovo i Srbija) postignete mirovni sporazum, Rusija će ga podržati” – napisao je Tači.

Tačijev tvit prenijela je ruska agencija Tass, uz napomenu da “Kremlj nije izdao nikakvo saopštenje o tom susretu”.

Na ceremoniji obilježavanja završetka Prvog svjetskog rata u Parizu došlo je do negodovanja i nazadovoljstva među prisutnima zbog protokolarnog rasporeda sjedenja. Zbog činjenice da se kosovski predsjednik Hašim Tači našao u drugom redu, odmah iza lidera najmoćnijih zemalja, među kojima i Putina, diplomatski predstavnici mnogih zemalja tražili su objašnjenje od Francuza.

Kako je “Blic” Pisao Francuzi su objasnili da je raspored pravljen po abecednom redu, prenosi Blic.rs.

Zbog problema sa rasporedom sjedenja danas se oglasio i francuski ambasador u Beogradu Frederik Mondoloni, koji je uputio izvinjenje srpskom narodu i predsjedniku Srbije, zbog, kako je rekao, protokola i rasporeda sjedenja na svečanosti obilježavanja Dana pobjede u Parizu.

Prištinska Koha piše danas da se predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači i u Parizu zalagao za ideju podjele kosovske teritorije i da se zahvaljujući tome, kao neko ko bi trebalo da se zalaže za kosovsku nezavisnost, našao u “krilu (ruskog predsjednika Vladimira) Putina, najvećeg protivnika te nezavisnosti”, o čemu, kaže list, “nije mogao ni da sanja”.

Koha piše da Tači sa Putinom u Parizu razgovarao o podjeli kosovske teritorije, ideji kojoj se suprotstavljaju “istorijski partneri Kosova, ali je snažno podržavaju Srbija i Rusija”. Koha podsjeća da je Tači i ranije tražio sastanak sa Putinom, ali da do njega nije došlo.