Tači i Veselji prebačeni u Hag

  • 05.11.2020. 16:44

Bivši politički lider terorističke OVK Hašim Tači i dvojica njegovih nekadašnjih bliskih saradnika Kadri Veselji i Redžep Seljimi prebačeni su avionom u Hag, gdje će pred Specijalnim sudom suočiti sa optužnicama za ratne zločine.

Oni su prebačen u Hag nekoliko časova nakon što je Specijalni sud za zločine OVK potvrdio optužnice protiv njih.

Tači je, odmah po potvrđivanju optužnice, podnio ostavku na mjesto predsjednika samoproglašenog Kosova.

On je rekao na konferenciji za novinare u Prištini da podnosi ostavku kako bi izbjegao da se predsjednik nađe optužen u Hagu.

Tačija će, privremeno, na mjestu predsjednika zamijeniti Vljosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova, ali još nije jasno ko će trajno zauzeti tu funkciju.

Specijalno tužilaštvo za zločine OVK u junu je objavio prijedlog optužnice protiv Tačija i nekadašnjeg šefa obavještajne službe OVK Veseljija, koja ih tereti za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, otmice, progon i mučenje.

Prijedlog optužnice objavljen je nakon što se Specijalno tužilaštvo žalilo da Tači i Veselji, nizom poteza, podrivaju rad Specijalizovanih vijeća, što je potvrdio i generalni sekretar UN Antonio Gutereš u polugodišnjem izvještaju o stanju na Kosovu.

Prije Veseljija optužnica je potvrđena i za Redžepa Seljimija, jednog od regionalnih komandanata OVK i funkcionera pokreta "Samoopredjeljenje" Aljbina Kurtija.

U Hag je sinoć prebačen i Jakup Kasnići nekadašnji portparol Glavnog štaba OVK.

Tači, Krasnići, Veselji i Seljimi optuženi su za ubistvo stotinak Albanaca, Srba, Roma, te političkih protivnika terorističke OVK. 

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.