Svjetski mediji o izborima u Srbiji: SNS ubjedljiv pobjednik, slijede izazovi

  • 22.06.2020. 07:53

Svjetske agencije i mediji prenijeli su da je Srpska napredna stranka predsjednika Aleksandra Vučića ubjedljivi pobjednik na parlamentarnim izborima u Srbiji.

Agencija Rojters, koja je tu vijest prenijela pod oznakom hitno, ocjenjuje da su glasači u velikoj mjeri podržali napore vladajuće koalicije za napredovanjem Srbije ka članstvu u EU, uz istovremeno održavanje snažnih veza sa Rusijom i Kinom.

Britanska agencija, međutim, predviđa da će se buduća vlada suočiti sa većim pritiskom EU i SAD da prizna nezavisnost samoproglašenog Kosova, što se, kako navodi, smatra ključnim potezom za regionalnu stabilnost.

Pozivajući se na projekcije Ipsosa i CeSID-a, Rojters navodi da je SNS osvojio 62,4 odsto glasova, da je SPS na putu da bude drugi sa 10,7 odsto glasova, a da je SPAS bivšeg vaterpoliste Aleksandra Šapića na putu da bude na trećem mjestu, sa 4,1 odsto glasova.

Biračka mjesta bila su opremljena zaštitnim maskama i sredstvima za čišćenje ruku za oko 6,6 miliona ljudi s pravom glasa, napominje Rojters i dodaje da se očekivalo da većina ne glasa, djelimično iz straha od virusa korona, prenosi Tanjug.

Rojters navodi i da podaci Ipsosa i CeSID-a pokazuju da je izlaznost bila 48 odsto, a da je 2016. godine ona iznosila 56,7 odsto, te ocjenjuje da je na izlaznost uticao bojkot pojedinih opozicionih stranaka, koje su tvrdile da izbori neće biti slobodni, niti fer zbog snažnog uticaja Vučića na medije.

Američka agencija AP prenosi da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio ubjedljivu pobjedu svoje stranke na izborima, koji su, kako ističe, održani usred zabrinutosti zbog širenja virusa korona i bojkota, kako se navodi, velikog dela opozicije.

Navodi i da je Vučić prenio pristalicama da je SNS osvojio više od 60 odsto glasova, što je oko 190 mjesta u parlamentu od 250 poslanika.

AP navodi i da prvi nezvanični rezultati pokazuju da će Srbija imati jedinstvenu skupštinu, praktično bez opozicije i ističe da će u nju ući samo tri ili četiri stranke, od ukupno 21 liste koje su učestvovale na izborima.

Američka agencija ističe da su izbori u Srbiji bili prvi opšti izbori u Evropi tokom pandemije virusa korona.

AP ocjenjuje da je Vučić, iako se na izborima nije birao predsjednik zemlje, dominirao u kampanji preko mejnstrim medija, koje kontroliše.

Agencija navodi i da je nekoliko "glavnih opozicionih grupa" bojkotovalo izbore, pozivajući se na navodni nedostatak slobodnih i fer uslova glasanja i opasnosti po javno zdravlje, te da je "nekoliko manjih stranaka" odlučilo da učestvuje na izborima, jer su smatrale da će bojkot potisnuti "ionako već marginalizovanu opoziciju".

Italijanska agencija ANSA, takođe, je prenijela da je SNS pobijedila na izborima u Srbiji sa 63,4 odsto osvojenih glasova, pozivajući se na prve objavljene projekcije.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.