Nikola Selaković

Svi Srbi da istaknu srpsku zastavu 15. septembra

  • Извор: СРНА
  • 10.07.2021. 18:51

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije priprema akciju kojom bi 15. septembra - na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave svi Srbi, uključujući i one u regionu i dijaspori, na svojim kućama istakli srpsku zastavu, izjavio je resorni ministar Nikola Selaković.

Selaković je na Samitu srpske omladine i studenata Balkana "Sinergija kao ključ uspeha" rekao da bi trebalo više raditi na izgradnji kulta srpske zastave.

On je istakao da mu je drago što je anketa među mladima u regionu pokazala da većina misli da su srpski jezik i ćirilica ono što povezuje Srbe - identitetska esencija i najvažnije tkivo srpskog identiteta, ali da ima još dosta zajedničkih stvari.

To je, prema njegovim riječima, i crveno-plavo-bijela zastava na čijoj promociji se mora raditi više, jer je ona zajednička Srbima i u Srbiji, i u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori.

- Zajedničke nacionalne vrijednosti se promovišu proslavljanjem značajnih datuma iz naše prošlosti, a Vlada Srbije je na prijedlog predsjednika Aleksandra Vučića, što je učinila i Vlada Republike Srpske, lani ustanovila 15. septembar kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave - naveo je Selaković.

On je istakao da Ministarstvo spoljnih poslova sa Upravom za dijasporu i Srbe u regionu ima program finansiranja za povezivanje Srba u regionu sa maticom.

- Јedan od rezultata tog programa je i ovaj projekat koji finansiramo, a od sljedeće godine uključićemo ga u redovno budžetsko finansiranje našeg ministarstva. Takođe smo sa organizacijom srpskih studenata u inostranstvu potpisali protokol o saradnji i od ove godine naši ljudi koji studiraju u inostranstvu mogu da volontiraju u našim ambasadama i generalnim konzulatima i da se osjete korisnim za svoju zemlju - rekao je Selaković.

On je apelovao na mlade iz Crne Gore i BiH da dolaze u Srbiju što češće i istakao da Srbija želi da pomogne mladima iz Republike Srpske ili Crne Gore da ostanu tamo.

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија