Marija Zaharova

Svi odgovorni za zločine tzv. OVK moraju biti surovo kažnjeni

  • 27.02.2020. 15:39

Rusija smatra da sva lica koja su odgovorna za zločine terorističke takozvane OVK moraju biti surovo kažnjena nezavisno od toga da li i koje funkcije trenutno obavljaju u Prištini, rekla je portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.

Ona je navela da Rusija smatra da je već odavno nastupilo vrijeme da Specijalni sud za ratne zločine OVK iznese konkretne optužbe, budući da je to tijelo osnovano još 2017. godine pod okriljem EU, s ciljem da budu kažnjeni svi odgovorni za kidnapovanje i nezakonitu trgovinu ljudskim organima.

Zaharova je podsjetila i da je kao impuls za stvaranje Specijalnog suda za zločine OVK poslužio izvještaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima srpskog stanovništva na teritoriji Kosova, koji je predstavljen javnosti još 2010. godine, prenio je "Sputnjik".

- Tema nelegalne trgovine ljudskim organima mora da ostane predmet konstantne pažnje svjetske javnosti. Trenutno o koncu visi reputacija međunarodnog pravosuđa i EU kao garanta da će Sud ispuniti svoje obaveze - rekla je Zaharova na redovnom brifingu u Moskvi.

Mediji su ranije prenijeli da je tužilac Specijalnog suda za zločine OVK obavijestio predsjednika tog suda da je spreman da podigne optužnice.

Tada je iz Specijalnog suda saopšteno da će sadržaj optužnica ostati povjerljiv sve do trenutka dok ih ne potvrdi sudija za prethodni postupak.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.