Srbija 

Sve više oboljelih od gripa 

  • 07.02.2019. 11:55

U Srbiji je više od 68 hiljada oboljelih od gripa, a taj broj raste, i to najviše u uzrasnoj grupi do četiri godine, izjavila je danas epidemiolog Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević.

Tepavčevićeva je rekla da je riječ sezonskom gripu koji je evidentiran u svim regionima Srbije, ali da nema naznaka da je epidemijskog karaktera. 

Ona je za RTS istakla da je neophodno razlikovati pojam prijave i proglašenja epidemije gripa. 

"Prijava epidemije znači da je broj obolelih iznad očekivanog za ovaj period godine i za sada je prijavljeno u dva okruga - Pirotskom i Zlatiborskom. To znači da je broj kvantitativno prešao epidemijski prag, ali se ne preduzimaju nikakve posebne aktivnosti", rekla je Tepavčevićeva. 

Ona je dodala da je važno da se ne nagađa o broju smrtnih ishoda koji se dovode u vezu sa gripom, dodavši da ih "Batut" objavljuje na nedeljnom nivou, tek kada ih potvrde laboratorijske analize. 

"Podaci koji se prijavljuju, kako o ukupnom broju obolelih sa oboljenjima sličnim gripu, tako i o smrtnim ishodima koji se dovode u vezu sa ovim virusom, zaista odražavaju stvarnu epidemilošku situaciju u našoj zemlji", rekla je Tepavčevićeva. 

Ona je navela da je do sada potvrđeno šest smrtnih slučajeva, istakavši da je ove nedjelje prijavljeno još smrtnih slučajeva i da će novi podaci biti objavljeni u četvrtak. 

Na širenje virusa gripa upozorio je i ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, koji je rekao da nema razloga za paniku. 

On je za RTS naveo da je Srbija pripremljena za sezonu gripa, te da je u posljednjih deset godina najveći obuhvat vakcinacije. 

"Treba da strahujemo, jer će u naredne dve-tri nedelje doći do špica obolelih od gripa. Mnogo zavisi od nas, ali bitno je da nema razloga za paniku, imamo respiratore, lekove, dovoljno materijala za ispitivanje gripa", rekao je Lončar. 

On je naveo da je 2009. i 2010. godine bilo 200, odnosno 300 umrlih od gripa, te da je to tada, kako je rekao, bilo zabranjeno da se objavi. 

"Ne krijemo ništa i borimo se s tim", rekao je Lončar.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.