Aleksandar Vulin

Susret Vučića i Putina poruka cijelom svijetu da moćne zemlje podržavaju Beograd

  • 03.10.2018. 09:30

Susret predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Rusije Vladimira Putina poruka je cijelom svijetu da sada, kada je Srbiji veoma teško, ima moćnih zemalja i političara koji hoće da je podrže, rekao je srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Vulin je naveo da su velike sile, kao što je Rusija, uvijek uključene u sve što se dešava u svijetu, posebno na Balkanu koji je i za Rusiju jedan od značajnih regiona. 

On je za RTS rekao da je Vučić obavijestio ruskog predsjednika o provokacijama kojima je Srbija izložena i o naporima da se postigne sporazum, te istakao da će posjeta Moskvi u ovom trenutku sigurno imati odjeka. 

"Mogao je predsednik Putin ovo da sazna i od obaveštajnih službi, ali očigledno je insistirao da razgovara sa čovekom kojeg smatra velikim državnikom", rekao je Vulin, podsjetivši da su dvojica predsjednika razgovarala puna dva sata. 

On je napomenuo da je ovo 13. susret Vučića i Putina, te da nema predsjednika koji je u 15 dana razgovarao i sa predsjednikom Rusije i sa presjednikom Kine, a u isto vrijeme održavao komunikaciju sa EU i predstavnicima najznačajnijih zemalja na svijetu. 

Vulin je naveo da je Srbija pred velikim izazovima i otvorenim provokacijama Albanaca koji su proteklog vikenda gotovo doveli do rata. 

"Srbija je u teškoj poziciji i vremenima, gde joj je potrebno da velike sile imaju razumevanja za njenu politiku i da znaju koliko je teško očuvati mir i stabilnost na ovom prostoru ako ste potpuno sami. Za rat i sukob dovoljan je samo jedan, a za mir, stabilnost, dogovor bar dva", ističe Vulin. 

On naglašava značaj dobrih ličnih odnosa predsjednika Srbije sa velikim svjetskim liderima i podsjeća da je Putin izrazio razumijevanje i lično poštovanje za Vučića. 

Govoreći o saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova u kojem je upad kosovskih specijalnih snaga u srpske oblasti na sjeveru Kosmeta okarakterisan kao provokacija radi zastrašivanja Srba, Vulin je rekao da je prije odlaska Vučića u Moskvu bila "cijela salva radosti" kako Vučić nema Putinovu podršku, a da sada o tome niko ne govori. 

Upitan o ulozi Kfora tokom incidenta na Gazivodama, Vulin je rekao da je tokom te krize Beograd imao kontakte sa Kforom. 

"Tražili smo informacije, ali i da reaguju u skladu sa Rezolucijom 1244. Kfor je taj koji garantuje bezbednost na Kosovu i Metohiji i dužan je da spreči bilo kakvu provokaciju. Ima diskreciono pravo da zaustavi kretanje bilo koga, ali on je učestvovao u koloni, imali ste tamo bespilotne letelice, sve je znao, ali se pravi nevešt", rekao je Vulin. 

On ističe da to ruši povjerenje Srbije u Kfor i u međunarodne organizacije na prostoru Kosova i Metohije. 

"Ne razumemo šta je njihov cilj. Ako želite nestabilnost - ovo je put, samo podržavajte /predsednika samoproglašenog Kosova Hašima/Tačija", rekao je Vulin. 

On je dodao da odluka o proglašenju pune borbene gotovosti Vojske Srbije ostaje na snazi, a kada će naredba biti opozvana biće odlučeno nakon zajedničke procjene u razgovoru sa Vučićem da li su prijetnje smanjene i u kojoj mjeri.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм