Specijalni sud u Hagu

Sudija na večeri sa advokatom komandata OVK 

  • 10.03.2019. 13:17

Češki sudija Vladimir Mikula, koji je na listi sudija Specijalnog suda za zločine OVK u Hagu, uslikan je na večeri u restoranu u Prištini u društvu Arijanita Kocija, advokata bivših komandanata OVK Rustema Mustafe i Samija LJuštakua.

Dvojica bivših komandanata OVK saslušani su pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu u vezi sa zločinima i mogli bi da budu predmet krivičnog gonjenja. 

Advokat Koci rekao je da je bio na javnom mjestu sa suprugom, njenim prijateljima i njenim trenerom iz teretane i da nije znao da će i Mikula biti za istim stolom. 

On je naveo da su iz Haga potvrdili da se Mikula nalazi na listi međunarodnih sudija, koji funkcije obavljaju samo na zahtjev i zaduženju koje izdaje predsjednik Specijalizovanih vijeća Ekaterina Trendafilova. 

Iz Službe za javno informisanje i komunikaciju suda u Hag su naveli da Trendafilova nije povjerila predmet Mikuli i da zato nisu u poziciji da daju dalje komentare. 

Na sajtu suda prošle sedmice objavljeno je saopštenje Trendafilove u kojem je navela da je "sudija Mikula jedan od 20 sudija uvrštenih u Listu međunarodnih sudija Specijalizovanih vijeća Kosova", ali da od imenovanja nije dobio nijedan predmet. 

"Stoga nema pristup povjerljivim informacijama o aktivnostima Specijalizovanog vijeća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova", navela je Trendafilova. 

BIRN je naveo da su iz Misije EU za vladavinu prava na Kosovu (Euleksa) rekli da Mikula trenutno vrši funkciju pravosudnog nadgledanja u toj organizaciji i da "u skladu sa trenutnim mandatom Euleksa, nema nikakvu izvršnu funkciju". 

Iz Euleksa su saopštili da nisu u poziciji da komentarišu Mikuline privatne angažmane. 

Na sajtu suda u Hagu piše da je Mikula od 2011. godine obavljao dužnost sudije Euleksa, prethodno je od 2007. bio sudija regiona sjeverne Češke, dok je ranije u Pragu radio kao advokat koji je savjetovao finansijske institucije. 

Тагови: