Sud traži prevod prve tužbe protiv Alijanse da bi je poslao u Brisel

  • 26.03.2021. 14:42

Više tužilaštvo u Beogradu zatražilo je od advokata Srđana Aleksića, koji zastupa privatne tužbe građana Srbije protiv NATO-a, da dostavi prevod na engleski jezik prve privatne tužbe koju je podnio u januaru sudu u Beogradu, kako bi je proslijedilo u sjedište NATO-a u Briselu.

- Dobio sam zahtjev od Višeg tužilaštva da prevedem tužbu na engleski jezik kako bi je poslali u NATO u Brisel u roku od 15 dana. Ovo je prvi put da neko tuži NATO pakt i da mu se tužba dostavi - rekao je Aleksić Srni.

On je napomenuo da tužba, koju je podnio aktivni oficir Vojske Srbije obolio od teškog oblika raka nakon boravka u rejonu juga Srbije koji je bombardovao NATO 1999. godine, ima više od 400 stranica, sa svim dokazima, ali da je ona već u postupku prevođenja i da će njen prevod biti predat u roku.

Aleksić je Srni proslijedio i jedan tekst koji je danas izašao u italijanskim novinama "Il manifesto", koji je napisao, naveo je on, jedan evropski parlamentarac Gregorio Pičin, vrlo uticajan čovjek u Italiji koji podržava borbu koju vode Aleksić i italijanski advokat Anđelo Tartalja u ime žrtava NATO bombardovanja.

- U Italiji se baš piše o ovome - rekao je Aleksić i podsjetio na veliki broj tužbi italijanskih vojnika koje je zastupao italijanski advokat Tartalja, koji je dokazao vezu između osiromašenog uranijuma iz NATO bombi i raka koji su dobili ti italijanski vojnici boraveći na bombardovanom prostoru Kosova i Metohije.

Pičin je, u tekstu pod naslovom "Za NATO se spremaju mnoga suđenja, uključujući i u Hagu", objavljenom u novinama "Il manifesto", naveo da će to biti prvo suđenje na kojem će se pojaviti NATO kao optuženi.

Pičin je ukazao da, s obzirom na to da, prema međunarodnom pravu, NATO ima status pravnog lica, sud će prevedeni dokument poslati u Brisel, u sjedište Alijanse.

- To će biti prvi od dugog niza odštetnih slučajeva koji će vratiti, koliko je to moguće, djelić pravde žrtvama osiromašenog uranijuma, ali i onima koji su pretrpjeli dramatične posljedice katastrofe bombardovanja i uticaja na životnu sredinu nakon namjernog napada na pančevačku petrohemijsku fabriku - istakao je Pičin.

On je dodao da Aleksić i Tartalja ciljaju, nakon pravnih radnji u Srbiji, na Međunarodni sud pravde u Hagu.

Osim podsjećanja na materijalne posljedice NATO bombardovanja i ljudske gubitke, Pičin je naveo da su posljedice nakon bombardovanja bile još ubitačnije jer je Srbija skočila na prvo mjesto po broju onkoloških bolesti u Evropi.

On je istakao da je poslije prvih 10 godina od NATO bombardovanja, sprovedenog bez odobrenja UN, oko 30.000 ljudi oboljelo od raka, a najmanje 10.000 umrlo od njega, te ocjenjuje da se konačno nakon 22 godine čvor raspetljava.

Pičin je napomenuo da je prošlog ponedjeljka bivši srpski oficir, kojeg je zastupao advokat Srđan Aleksić, podnio Višem sudu u Beogradu tužbu protiv NATO-a zbog upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom tokom napada 1999. godine, što je izazvalo vrlo ozbiljne tumore kod njega, vrlo slično onim kod njegovih italijanskih kolega koji su se vratili u Italiju sa Balkana.

Aleksić je ranije izjavio Srni da, nakon podnošenja prve privatne tužbe sudu u Beogradu za odštetu zbog obolijevanja usljed bombardovanja municijom sa osiromašenim uranijumom, ima u planu podnošenje novih tužbi zbog posljedica NATO bombardovanja.

On je naveo da ta prva privatna tužba aktivnog oficira Vojske Srbije, koju je u njegovo ime podnio 20. januara Višem sudu u Beogradu, sadrži sve moguće dokaze.

Aleksić podsjeća na rok od šest mjeseci, prema Zakonu o parničnom postupku, kada je riječ o stranim licima kao jednoj od stranaka u postupku, da sud dostavi tužbu tuženoj strani.