Podrška SPC

Studentska litija duga 70 kilometra krenula iz Beograda

20:40, 14.02.2020.
Novi protest podrške Srbima u Crnoj Gori i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, uz blagoslov Njagove Svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja, peti po redu u organizaciji Studentskog kluba Pravnog fakulteta i drugih studentskih organizacija, održan je danas kod crkve Svetog Marka u Beogradu.

Grupa od više od 50 studenata Beogradskog univerziteta krenula je večeras pješice do Orašca u znak podrške srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi  u Crnoj Gori, ali i na КiM.

Studenti za taj molitveni hod dugačak 70 kilometara imaju blagoslov srpskog patrijarha Irineja, rekao je Nemanja Vučković u ime organizatora – studentskog kluba Pravnog fakulteta.

Vučković je dodao da očekuju da će sjutra u 20 sati stići u Orašac, na Sretenje, kada je prije 216 godina Кarađorđe podigao Prvi srpski ustanak.

Litija ima konkretan zahtjev, kako je rekao, a to je da se raskine ugovor sa Crnom Gorom iz 2014. jer je nedopustivo da se diplomate predsjednika Mila Đukanovića nalaze u više od 40 ambasada Srbije.

Tražimo da se oni izmjeste, rekao je Vučković na platou ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu, gdje se okupljenim studentima obratio i predstavnik crnogorskog Demokratskog fronta Budimir Aleksić.

Aleksić je izrazio zahvalnost beogradskim studentima na podršci koju pružaju srpskom narodu, i podsjetio da su oni danas ugroženiji nego u najgore vrijeme kada je tokom Drugog svetskog rata ustaški vođa Ante Pavelić htio da u Hrvatskoj osnuje pravoslavnu crkvu koja bi bila odvojena od SPC, prenosi Sputnjik.