Kruševac

Štrajk upozorenja radnika Fijata

  • 11.02.2019. 20:24

Sindikat fabrike FCA Plastik, nekadašnje Manjeti Mareli, najavio je da će ove sedmice održati drugi štrajk upozorenja za nedjelju dana.

Štrajk će se održati jer, kako kažu, poslodavac ne poštuje dogovor sa sindikatom, zbog neregularnih uslova rada i pritisaka na radnike koji štrajkuju.

Predsjednik Samostalnog sindikata fabrike Aleksandar Korać rekao je agenciji Beta da je štrajk upozorenja održan prošlog četvrtka, kao i da su radnici od strane rukovodilaca bili izloženi pritisku jer su od njih tražili da se izjasne da li će štrajkovati ili ne.

Korać kaže da se radi o ozbiljnom kršenju zakona o čemu je obaviještena inspekcija rada.

"Uslovi rada su neprimereni, odnosno ne poštuje se pravilnik u delu koji se odnosi na temperaturu u proizvodnim halama kada su ekstremno niske ili visoke temperature napolju. Neki prostori za rad se ne greju ili se greju tako da se toplota gubi zbog promaje, pa je temperatura slična onoj koja je i napolju", rekao je Korać.

On je ukazao i na niz "neskrivenih pokušaja" da se razbije sindikat fabrike kao i na to da dugo "tinja sukob" zbog nezakonito sprovedenih pregovora o novom Kolektivnom ugovoru i donošenja pravilnika o radu koji nije u skladu sa zakonom.

On je rekao da će radnici štrajkovati sve dok poslodavac ne vrati svoje poslovanje u zakonske okvire.

U fabrici FCA Plastik koja je deo FCA grupacije oko 100 radnika radi u proizvodnji branika za "fiat 500L".

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?