Generalni sekretar NATO-a

Stoltenberg: Bezbjedno okruženje za sve na Kosovu i Metohiji

  • 14.02.2019. 15:31

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg rekao je danas da će cilj misije na Kosovu i Metohiji ostati isti - da se osigura bezbjedno okruženje za sve.

Stoltenberg je rekao da će ministri odbrane zemalja Alijanse tokom proljeća donijeti odluke o angažmanu NATO-a u vezi sa Kosovskim bezbjednosnim snagama.

On je dodao da je Alijansa "u dobroj formi" poslije dvodnevnog sastanka na nivou ministara odbrane u Briselu, tokom kojeg je diskutovano o kontroli naoružanja, misijama, podjeli troškova i evropskoj odbrani.

"Sve članice su se saglasile da Rusija narušava Sporazum o nuklearnim projektilima srednjeg dometa (INF), što predstavlja opasnost po transatlantsku bezbjednost", navodi se u saopštenju objavljenom na veb sajtu Alijanse.

Stoltenberg je ponovo pozvao Rusiju da iskoristi posljednju priliku i poštuje odredbe INF-a.

"Svi saveznici spremni su da se dodatno angažuju sa Rusijom. Ali mi se pripremamo i za svijet bez INF-a", rekao je on u obraćanju novinarima poslije sastanka.

Stoltenberg je izjavio da su članice Alijanse ponudile doprinose u opremi i trupama koji će povećati "sposobnost NATO-a da brzo i odlučno odgovara na krize u budućnosti".

Stoltenberg je rekao da će saveznici iz NATO-a "zajedno donositi odluke o budućnosti misije" u Avganistanu.

On je pozdravio pojačanu fokusiranost EU na pitanje odbrane kao način da se ojača NATO.

Stoltenberg je na kraju pozvao na jačanje saradnje u oblastima troškova za odbranu, razvoja novih sposobnosti vojnog saveza i "najpotpunijeg mogućeg učešća saveznika NATO-a koji nisu iz EU".

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)