Stiže zakon o regulisanju električnih trotineta: Vožnja samo po trotoaru

  • 20.08.2020. 19:11

Na ulicama se sve češće mogu videti električni trotineti čije korišćenje u saobraćaju u Srbiji još uvijek nije regulisano zakonom, a bilo je situacija u kojima je dolazilo i do sudara sa drugim vozilima, pa u Agenciji za bezbjednost saobraćaja kažu da se uveliko radi na novom Zakonu o bezbjednosti saobraćaja, kojim će biti uređena i pravila vožnje na električnim trotinetima.

Na tome radi radna grupa Ministarstva unutrašnjih poslova, a očekuje se da će predlog tog zakona biti gotov do kraja ove godine, kaže za Tanjug pomoćnica direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Svetlana Miljuš.

Navela je da smo najpribližniji modelu koji se primjenjuje u Sloveniji, po kome se električni trotineti ne smiju voziti po kolovozu, već po trotoaru i to brzinom ne većom od brzine hoda što je, dodala je, oko šest kilometara na sat.

Najnoviji slučaj saobraćajne nesreće prilikom vožnje električnog totineta dogodio se u Nišu, kada je dječak (12) koji je vozio električni trotinet povrijeđen prilikom sudara sa taksi vozilom u pokretu, a dok ne bude bio donijet novi zakon iz Agencije apeluju na sve građane da trotinet ne voze po kolovozu, već da koriste biciklističku stazu ili trotoar i da vode računa o učesnicima sa kojima dijele taj prostor.

"Ukoliko su na trotoaru da se ne kreću brzinom koja je veća od brzine hoda, a to je oko šest kilometara na čas, jer pješaci ne očekuju da se pojavi neko ko se brže kreće od njih. Treba da vode računa i na djecu, da se ne zalijeću da ih ne bi povrijedili, jer roditelji slobodnije puste djecu da se kreću na trotoaru", rekla je Miljuš.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)