Novosti pišu

Štićenik CIA umiješan u ubistvo Ivanovića?

09:00, 04.07.2019.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Fljorim Ejupi, koga je Aleksandar Vučić pomenuo u srijedu, stigao je na KiM iz Njemačke u vrijeme ubistva lidera SDP Olivera Ivanovića u januaru prošle godine, pišu Novosti.

Za njega se sumnja da je umiješan u organizaciju likvidacije Ivanovića, a u tom kontekstu ga je pomenuo i predsjednik Srbije na jučerašnjoj vanrednoj konferenciji za medije.

Ejupi je najpoznatiji kao "bombaš iz Podujeva", a bio je jedini osumnjičeni za postavljanje bombe pod autobus "Niš ekspresa", u kojem je 2001. godine poginulo 12, a ranjeno 43 Srba.

Na osnovu DNK tragova on je i uhapšen, ali je misteriozno pobjegao iz američke baze "Bondstil".

Prvi imenovani međunarodni sudija u kosovskom pravosuđu, Kristen Karphamer je iznio sumnju da je u bjekstvo bila umiješana CIA, koja je navodno svojevremeno i obučavala ovog teroristu.

Na KiM, Ejupi se pominje kao plaćeni ubica, ali i kao dio grupe koja je, navodono, organizovala pogrom Srba u martu 2004. godine. On je, prema navodima kosovskog tužilaštva, svojevremeno trebalo da za četvrt miliona evra ubije Džavita Halitija, nekada Tačijevog čovjeka za vezu s ogrankom OVK u Albaniji, a danas potpredsjednika parlamenta u Prištini.

Upravo je ta kriminalna grupa, formirana krajem 2001. godine odgovorna za organizaciju martovskog pogroma, tvrdio je njen bivši pripadnik i svjedok prištinskog Specijalnog tužilaštva Škumbin Mehmeti.

Klan je postojao sve do 2014. godine, uz podršku "ratnih stranaka" i "velikih porodica" i izveo je niz političkih ubistava.

Ejupi se lično sumnjiči za ubistva dvojice bliskih saradnika Ibrahima Rugove - Tahira Zemaja i Džemaila Mustafe, kao i za likvidacije pripadnika kosovske policije Bajrama Kičmarija i pripadnika Unmikove policije Koje Esumana.

Mehmeti je, prema pisanju albanskih medija s KiM, bio spreman da svjedoči da je Ejupi u slučaju "Niš ekspres" imao direktnu podršku Kadrija Veseljija, ali je od tog svjedočenja odustao.

Kako pišu Novosti ništa manje živopisna nije ni biografija Lirima Zeke, kontroverznog biznismena koji u Kosovskoj Mitrovici, u blizini mjesta zločina, boravio 15. januara, dan prije atentata na Ivanovića.

"Srpske službe su još prije nekoliko mjeseci provjeravale njgovo kretanje i motive njegovog dolaska, kao i moguću povezanost sa ubistvom Ivanovića, navode Novosti, pozivajući se na obavještajne izvore.

Zeka je danas vlasnik restorana "Konak L", koji se nalazi prekoputa zgrade vlade u Prištini i važi za mjesto gdje se okupljaju prištinski političari i navodno, prenose Novosti, uživa zaštitu Tačija.

Prema dostupnim podacima rođen je 1963. godine. u Kosovskoj Mitrovici, kao Nedžmedin, ali je kasnije promijenio ime u Lirim. Od sredine osamdesetih godina službe ga dovode u vezu sa nizom kriminalnih "poduhvata".

Sumnjiče ga da je jedan od organizatora grupe koja je švercovala drogu iz Turske, preko KiM, do zemalja zapadne Evrope. U policijskim arhivima piše i da je u Njemačkoj hapšen zbog korišćenja falsifikovanih ličnih dokumenata, u Švajcarskoj je bio pod istragom zbog šverca droge, u Srbiji je optužen za silovanje, a u Zagrebu su ga sumnjičili za ubistvo i krijumčarenje oružja za muslimanske snage u BiH.

Na aerodromu u Pragu uhapšen je 1999. godine po Interpolovoj potjernici jer je u Njemačkoj bio osuđen na sedam godina zbog trgovine drogom. Berlin je tada tražio njegovo izručenje, ali je, navodno, Zeka prilikom transfera uspio da pobjegne, navele su Novosti.