Srbija

Stevanović o promjeni uzrasta novooboljelih: Stariji nemaju običaj da se kreću po žurkama

  • 05.07.2020. 11:22

Na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije trenutno se liječi 96 pacijenata, 82 sa potvrđenom infekcijom korona virusa, 12 je na intenzivnoj njezi, a 4 pacijenta su na invazivnoj ventilaciji.

Prema riječima Gorana Stevanovića, direktora klinike, stariji sugrađani od početka epidemije poštuju sve mjere, oni najviše koriste zaštitna sredstva.

- Oni nemaju običaj da se kreću po žurkama - kaže Stevanović. - Imamo vrlo mali broj starijih sugrađana koji sada oboljevaju, to je najčešće uzrast između 30 i 50 godina sa najtežom kliničkom slikom. Na početku epidemije smo se svi prilično pazili, neki jer su to prihvatili, drugi jer su morali, sada oni koji se najmanje čuvaju predstavljaju najveći broj inficiranih. U samoj kliničkoj slici se ništa nije promijenilo, mijenja se samo uzrast - rekao je Stevanović u jutarnjem programu TV Prva.

Na pitanje koji simptom je upozorenje da se odmah jave u bolnicu, Stevanović kaže da su to osjećaj kratkog daha i bolovi u grudima.

- To je razlog za javljanje u kovid ambulante da se vidi da li postoje početni znaci za upalu pluća. Sve se svodi na problem sa disanjem - kaže Stevanović.

Dnevno i po 400 pregleda

- Neki od naših sugrađana misle da je oboljevanje od korona virusa to nešto što se dešava nekom drugom. Od toga kako se svi zajedno budemo ponašali zavisi kakva će nam biti jesen. Preventivno vaskcinisanje protiv virusa gripa prije sezone je preporučljivo kako bi se smanjile šanse za oboljevanje od virusa gripa.

- Od prvih pacijenata nismo prestajali da budemo kovid bolnica. U pojedinim naletima imamo i po 400 pregleda - naveo je Stevanović napominjući da njegovi zaposleni ulažu nadljudske napore na Infektivnoj klinici.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.