Ministar odbrane Srbije

Stefanović zabrinut zbog učešća Prištine na vježbi NATO-a

  • 22.03.2021. 18:11

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izrazio je danas zabrinutost zbog učešća takozvanih kosovskih snaga bezbjednosti na vježbi "Defender jurop 21", koju organizuju NATO i vojska SAD.

Stefanović je na sastanku sa američkim abasadorom u Srbiji Entonijem Godfrijem i novim izaslanikom odbrane SAD u Beogradu pukovnikom Kori Šejom rekao da Beograd cijeni što je "u partnerskom duhu" obaviješten o organizaciji i izvođenju vježbe prije nego što je počela.

"Ali smo duboko zabrinuti jer je učešće takozvanog Kosova u njoj u suprotnosti sa svim međunarodnim aktima", naveo je Stefanović.

On je upoznao sagovornike o činjenici da Srbija nastavlja da vodi balansiranu politiku odbrane i radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju odnosa u toj oblasti sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa dugoročnim strateškim opredjeljenjem da zadrži status vojno neutralne države.

Američki ambasador Entoni Godfri istakao je u vezi sa vojnom vježbom, da razumije zabrinutost Srbije iako dve zemlje imaju različite poglede po ovom pitanju, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Godfri je istakao da SAD žele da nastave intenzivnu saradnju sa Vojskom Srbije i izrazio nadu da bi bilateralna vježba pripadnika dvije vojske mogla da se održi već tokom ove godine.

Sagovornici su zaključili da postoji interes da se vojna saradnja dvije zemlje nastavi i proširi na nove oblasti i istakli značaj bilateralnih odbrambenih konsultacija, čiji je cilj usaglašavanje strateških smjernica za unapređenje saradnje.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок