Ministar unutrašnjih poslova Srbije

Stefanović: Skoplje pogazilo suštinu međunarodnog prava

  • 14.08.2019. 16:22

Nadležni organi Sjeverne Makedonije su odlukom da ne postoje uslovi da Srbiji bude izručen Tomor Morina, osumnjičen za ratne zločine, pogazili suštinu međunarodnog prava i duboko povrijedili sjećanje na sve nevine žrtve koje su stradale od tog bivšeg pripadnika terorističke OVK, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

"Ne može postojati opravdanje da neko ko je osumnjičen za ratne zločine nad civilima bude pušten na slobodu, umesto da odgovara za smrt mnogih nedužnih ljudi", naveo je Stefanović u pisanoj izjavi.

On je istakao da je nedopustivo da se u ovakvim slučajevima bilo koja zemlja vodi politikom, što je u ovom slučaju više nego očigledno, ukazavši da svako miješanje politike u pravo uvijek donosi novu nepravdu i uvredu za žrtve, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Prema Stefanovićevim riječima, za žaljenje je i činjenica da su pojedini prištinski mediji i zvaničnici ubrzo nakon hapšenja rekli kakva će odluka biti, što baca sijenku na regularnost cijelog postupka.

"Poternica Srbije za Morinom naravno ostaje na snazi, ratni zločini ne zastarevaju i zato očekujem da on, kad-tad, odgovara za teške zločine koje je počinio na Kosovu i Metohiji", poručio je Stefanović.

Vrhovni sud Sjeverne Makedonije odlučio je da ne izruči Tomora Morinu Srbiji.

U obrazloženju se navodi da je Morina "državljanin Kosova i Velike Britanije", a ne Srbije, te da je krivično djelo za koje se tereti počinjeno na, kako je navedeno, "teritoriji Republike Kosovo", koja je pod upravom UN prema rezoluciji Savjeta bezbjednosti 1244 iz 10. juna 1999. godine.

Takođe, u obrazloženju se navodi da je Kosovo nezavisno od 2008. godine, kao i da Sjeverna Makedonija priznaje tu nezavisnost.

U rješenju Vrhovnog suda nije navedeno ostaje li Morina u pritvoru do odluke ministra pravde o ekstradiciji.

Bivši pripadnik terorističke OVK Tomor Morina uhapšen je prije nekoliko dana na graničnom prelazu Blace na osnovu Interpolove potjernice.

Morina je optužen za zločine protiv čovječnosti na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.

Prethodno je Krivično vijeće Osnovnog krivičnog suda u Skoplju donijelo rješenje da nisu uspunjeni uslovi za ekstradiciju Morine.