Ministar unutrašnjih poslova

Stefanović: Rješenje za KiM nije ni na pomolu

  • 29.11.2018. 20:07

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je večeras da rješenje za Kosovo i Metohiju nije ni na pomolu.

"I predsednik (Aleksandar Vučić) je rekao da rešenje nije ni na vidiku, ne postoji nikakvo rešenje, nešto što se sada pravi, toga prosto nema", rekao je Stefanović u parlamentu, odgovarajući na pitanje poslanika Miroslava Aleksića da li je u toku izrada pravno obavezujućeg sporazuma o razgraničenju kao rješenju krize na Kosovu.

Stefanović je rekao da prištinske vlasti neće nikakvo rješenje, jer čekaju da zapadne sile završe cio posao, budući da vjeruju da imaju podršku velikih zemalja da rade šta god požele.

"Ne postoji spremnost ljudi koji su danas u rukovodstvu prištinskih institucija da razgovaraju o bilo čemu suštinskom", rekao je ministar.

Stefanović je naveo da je prije pet godina potpisan Briselski sporazum koji garantuje formiranje ZSO, ali da se ne sprovodi, što nije sramota Prištine, već se, kaže, više očekivao od Brisela.

Dodao je i da je bila velika i skupa greška koja i danas košta Srbiju to što su pregovori iz Ujedinjenih nacija prebačeni u EU, jer je to teren koji je za Beograd nepovoljniji.

Stefanović je rekao i da srpski ministri u prištinskoj vladi defakto ne učestvuju, već su, navodi, sa srpskim narodom na protestima na KiM.

Srpski ministri, međutim, kaže Stefanović i ne igraju ključnu ulogu na KiM.

"Da su ključni faktor koji odlučuje o svemu na Kosovu, nisu. Zna se ko odlučuje tamo, nisu to ni Albanci, njih ima samo biološki dovoljno više da su značajniji faktor, ali nisu glavni. Ne idu u Ameriku slučajno, idu da im se kaže šta će da misle o ovome, šta će da urade...", poručio je Stefanović i istakoa da je očekivao više od EU.

Poslanik Aleksić pitao je da li je u toku izrada pravno obavezujućeg sporazuma o razgraničenju kao rješenju krize na Kosovu i šta on podrazumijeva u smislu teritorije, kao i da li će potpisivanjem sporazuma Kosovo postati član UN, kao što tvrdi Ramuš Haradinaj.

On je upitao i ko je ubio Olivera Ivanovića, ocenivši da je predsednik Aleksandar Vučić rečima da Ivanovića nije ubio Milan Radoičić preuzeo ulogu tužilaštva, policije i sudije.

Upitao je i ko je naručio emitovanje sporta kojim se, kaže, crtala meta Oliveru Ivanoviću na čelo.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм