Ministar odbrane Srbije

Stefanović: Pogrom ne smije ostati zločin bez kazne

  • 17.03.2021. 14:20

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da najviše boli činjenica da i dalje nema procesuiranih za pogrom nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji počinjen 17. marta 2004. godine, te poručio da su žrtve vječni podsjetnik na to da ovaj zločin ne smije ostati nekažnjen.

"Naša je obaveza da stvari nazivamo pravim imenom, a ne da se sakrivamo samo iza datuma", rekao je Stefanović.

On je naglasio da je danas težak dan za Srbiju i srpski narod jer se sjećaju i ne zaboravljaju pogrom nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji koji se dogodio prije punih 17 godina, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

"Pamtimo svako ime i prezime, napuštena ognjišta svih prognanih porodica, svakog poginulog Srbina koji je dao svoj život za otadžbinu. Pamtimo i naše uništene i oskrnavljene svetinje, uništene freske i ikone. Ne zaboravljamo etničko čišćenje i zločinački pokušaj istrebljenja svega što je srpsko i pravoslavno na Kosmetu", poručio je Stefanović.

U pogromu nad Srbima na Kosmetu 17. i 18. marta 2004. godine ubijeno je 19 ljudi, povrijeđeno je oko 900 Srba, protjerano 4.000 Srba, uništeno 900 srpskih kuća, oskrnavljeno ili spaljeno 39 crkava i na hiljade spomenika na grobljima širom Kosmeta.

U nasilju nad Srbima i srpskom kulturnom i vjerskom baštinom, koje je organizovalo rukovodstvo terorističke OVK uz znanje međunarodnih subjekata iz sastava Kfora i Unmika, među stradalim Srba, osmoro je zvjerski ubijeno, a devastirano je i spaljeno 19 srpskih svetinja građenih u četrnaestom, petnaestom i šesnaestom vijeku.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)