Pismo otišlo i na adrese članova Izvršnog komiteta

Stefanović pisao Interpolu: Ne razmatrajte novi zahtjev Kosova za prijem

12:31, 01.03.2019.
Izvor: RTS
Thumbnail
Potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uputio je pisma generalnom sekretaru Interpola Jirgenu Štoku i predsjedniku Interpola Kim Džong Jangu u kojima je tražio da ova međunarodna policijska organizacija ne razmatra ponovni zahtjev takozvanog Kosova za prijem u članstvo.

Nebojša Stefanović u pismu navodi da se od održavanja Generalne skupštine Interpola u Dubaiju 2018. godine nisu se dogodile nikakve suštinske promjene koje bi dovele do odstupanja od tadašnje odluke o neprijemu takozvanog Kosova.

"Zapravo jedina promjena upravo ide u prilog stavovima Republike Srbije protiv ovog zahtjeva i ogleda se u porastu broj država koje su povukle priznanje takozvanog Kosova", naveo je Stefanović.

U pismima je ponovio argumente Republike Srbije koji nedvosmisleno pokazuju da i samo razmatranje ovog zahtjeva predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava, ali i najviših akata samog Interpola.

"Uslovi za prijem u članstvo Interpola regulisani su Ustavom Interpola i Rezolucijom o postupku prijema u članstvo Interpola, iz kojih jasno proizilazi da je članstvo u Interpolu otvoreno samo za države. Ponovno stavljanje na dnevni red ovog zahtjeva drastično bi politizovalo rad ove profesionalne policijske organizacije i u oštroj je suprotnosti sa Ustavom Interpola", ističe Stefanović.

Podsjetio je da je prema Ustavu Interpola "strogo zabranjeno za organizaciju da preduzima ma koju intervenciju ili aktivnost političke, vojne, vjerske ili rasne prirode", kao i da je status južne srpske pokrajine utvrđen Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, koju je Interpol u obavezi da poštuje.

"Razmatranje zahtjeva za članstvo takozvanog Kosova bi svakako dovelo do upuštanja Interpola u aktivnosti političke prirode, ali i do njegove instrumentalizacije u političke svrhe. Jedna u nizu jasnih potvrda našeg stanovišta protiv ovog zahtjeva je svakako i odbijanje zahtjeva za članstvo takozvanog Kosova na Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju 2018. godine. Stoga smatram da treba da uzmete u obzir stavove Republike Srbije i ne razmatrate dostavljeni zahtjev za članstvo u Interpolu", zaključio je Stefanović.

Osim generalnom sekretaru i predsjedniku Interpola, ministar Stefanović uputio je pisma i svim članovima Izvršnog komiteta ponaosob sa molbom da na predstojećem sastanku glasaju protiv ovog zahtjeva.

Takozvano Kosovo nedavno je ponovo uputilo zahtjev za članstvo Generalnom sekretarijatu Interpola, koji ga u skladu sa procedurama, dalje dostavlja Izvršnom komitetu.

Komitet donosi odluku da li će ovaj zahtjev biti uvršten na dnevni red Generalne skupštine Interpola, odnosno da li će se zemlje članice Interpola uopšte izjašnjavati o zahtjevu. Za odobrenje članstva potrebna je dvotrećinska većina.