Donesena odluka da se glasa o prijemu Kosova

Stefanović: Neprincipijelno ponašanje Generalnog sekretarijata Interpola

  • 18.11.2018. 16:46

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je na Generalnoj skupštini Interpola, koja se održava u Dubaiju, i pored protivljenja većeg broja država članica donesena odluka da se pitanje prijema samoproglašenog Kosova u ovu policijsku organizaciju nađe na dnevnom redu i da se o tome glasa.

Stefanović je nakon početka zasjedanja poručio da će Srbija nastaviti da se bori do samog glasanja u utorak, 20. novembra, kako bi pokazala da prijem samoproglašenog Kosova u Interpol predstavlja politizaciju ove policijske organizacije što je štetno, ne samo za međunarodno pravo, već i za sve buduće policijske operacije. 

On je istakao da je sam početak sjednice Generalne skupštine obilježilo neprincipijelno ponašanje Generalnog sekretarijata Interpola. 

"I pored protivljenja većeg broja država članica i naravno Srbije da se pitanje prijema samoproglašenog Kosova uopšte nađe na dnevnom redu, donesena je odluka da ova tačka ostane i da se o njoj glasa. Nažalost, iako smo više puta upozoravali da je time ugroženo međunarodno pravo, ovakva odluka pokazuje da Korelova rezolucija koju je usvojila Generalna skupština prethodne godine u Pekingu ostaje samo mrtvo slovo na papiru", rekao je Stefanović, koji predvodi delegaciju Srbije u Dubaiju. 

On je naveo da je Generalni sekretarijat i jedan dio članica Interpola odlučio da njihovo stanovište bude iznad međunarodnog prava i iznad odluka koje je donijela i sama Generalna skupština, saopšteno je iz MUP-a Srbije. 

Kako RTS nezvanično saznaje, današnje zasjedanje Generalne skupštine Interpola obilježile su provokacije prištinske delegacije na račun predstavnika MUP-a Srbije. 

U jednom trenutku je član prištinske delegacije, koji se predstavio kao novinar, nasrnuo na jednog člana tima MUP-a Srbije. 

Predstavnci Prištine su sve vrijeme slikali srpsku delegaciju, dobacivali, a provokacija je bilo, kako u sali, tako i ispred tokom pauze. 

Uz to je prvi dan zasjedanja Generalne skupštine Interpola imao, u najmanju ruku, neuobičajen tok. 

Naime, mimo uobičajene procedura Generalni sekretarijat Interpola preuzeo je predsjedavanje Generalnom skupštinom, a generalni sekretar Jirgen Štok je u svom uvodnom obraćanju najviše pažnje posvetio ostavci doskorašnjeg predsjednika Interpola Meng Hongveja. 

Južnokorejanac Kim DŽong Jang, čiji zadatak bio da vodi sjednicu Generalne skupštine, riječ je predao savjetniku za pravna pitanja Amerikanki Meri Rodrigez koja je na svoju ruku tumačila prigovore zemalja, uključujući i prigovore Srbije, koje su iznijele primjedbe na program rada ovogodišnje Generalne skupštine. 

Na zasjedanju, prema informacijama organizatora, učestvuje skoro 1.000 zvaničnih predstavnika iz 173 zemlje. Među učesnicima je i Stefanović, kao i 85 šefova policija i 40 ministara. 

Na četvorodnevnoj konferenciji biće razmatrani i zahtjevi Kiribatija i Vanuatua, koje su članice UN, za prijem u članstvo Interpola. Tema ovogodišnje 87. Generalne skupštine je uloga policije u eri informatike.

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм