Ministar unutrašnjih poslova Srbije

Stefanović: MUP nastavlja aktivnosti na sprečavanju prijema Kosova u Interpol

  • 15.08.2019. 14:43

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nastavlja aktivnosti koje treba da spriječe takozvano Kosovo da postane dio Interpola, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Stefanović je rekao da MUP, u saradnji sa drugim državnim organima Srbije, još od prethodne sjednice Generalne skupštine Interpola u Dubaiju, vodi kampanju i razgovara i sa predstavnicima zemalja koje su tada glasale za prijem takozvanog Kosova, ali i sa državama koje su bile uzdržane ili protiv.

"U razgovoru sa svima ukazujemo na činjenice i okolnosti koje bi mogle da dovedu do narušavanja policijskog integriteta Interpola ukoliko bi takozvano Kosovo postalo dio ove policijske organizacije. Ističemo političke i pravne, kao i policijske razloge koji bi bili prekršeni ukoliko bi se napravila ovakva vrsta presedana", istakao je Stefanović.

Prema njegovim riječima, osim politizacije Interpola, postoji i velika zabrinutost zbog jačanja kriminala na području Kosova i Metohije i "moguće dostupnosti baze podataka Interpola kriminalcima i ljudima u čije ruke, poput terorista, ti podaci nikada ne bi smjeli da dođu".

On je rekao da Srbija hoće da pokaže da poštuje svoj teritorijalni integritet, te Rezoluciju 1244 i druge norme UN koje primjenjuje Interpol, javio je Tanjug.

"Naš zadatak i posao je da zajedno sa svim zemljama svijeta poštujemo zakon, integritet Interpola, kao i da ne dozvolimo politizaciju ove policijske organizacije. Na taj način štitimo slobodu i bezbjednost građana Srbije, ali i drugih država svijeta", naveo je Stefanović.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина