Ministar unutrašnjih poslova Srbije

Stefanović: Amerika treba da izvrši dodatni pritisak na Prištinu

  • 26.03.2019. 13:03

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocijenio je danas da bi SAD trebalo da izvrše dodatni pritisak na Prištinu kako bi ukinula takse na srpsku robu i time omogućila nastavak dijaloga s Beogradom.

Stefanović je, poslije prikaza opreme i vozila koje je američka Vlada donirala MUP-u i Upravi carina Srbije, pozdravio to što su SAD kao i EU ranije tražile od Prištine da ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

On je rekao da ne želi da polemiše sa ambasadorom SAD u Srbiji Kajlom Skotom koji je prethodno rekao da SAD i EU ohrabruju obje strane da sjednu za pregovarači sto i normalizuju dijalog, kao i da nije dobro da obje strane međusobno okrivljuju jedna drugu.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije je napomenuo i da je situacija jako složena i da iz Prištine ne postoji želja za bilo kakvim dijalogom s Beogradom.

Stefanović je ocijenio i da to pokazuje niz postupaka prištinski vlasti, od uvođenja taksi na srpsku robu, hapšenje šefa Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici, smjenjivanja legitimnih predstavnika Srba iz vlade u Prištini, pa do upada specijalnih jedinica na sjever Kosmeta.

On smatra i da takvo ponašanje prištinskih vlasti neće donijeti ništa dobro ni Srbima, a ni Albancima u pokrajini, kao i da neće omogući otvaranje fabrika, a ni rast životnog standarda i bolji život.

"Nadam se da nikome neće pasti na pamet da primjeni silu na sjeveru Kosmeta", rekao je Stefanović, naglasivši da niko nema pravo da prijeti i protjeruje Srbe sa tog prostora.