Starović: Izlivi mržnje - dokaz iskompleksiranosti dijela Bošnjaka u BiH

  • 20.11.2020. 18:42

Nevjerovatni izlivi mržnje u pojedinim sarajevskim bošnjačkim medijima prema Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju svjedoče o dubokoj iskompleksiranosti i identitetskoj zbunjenosti dijela Bošnjaka u BiH, ocijenio je Nemanja Starović iz beogradskog Centra za društvenu stabilnost.

"Nije neočekivano što se bošnjačka medijska mašinerija u BiH obrušava na same korene srpskog identiteta jer oni svoj identitet grade na apsurdnoj negaciji sopstvenih srpskih korena, ali i hrišćanskog karaktera jugoistočne Evrope", naveo je Starović.

Starović smatra da Srbi, iako imaju razloga da budu uvrijeđeni ovakvim opisom pastirske i istorijske uloge patrijarha Irineja, ne treba da uzvraćaju istom mjerom jer riječ je o posljednjim trzajima jednog anahronog šovinističkog mentaliteta koji je regionu nanio dovoljno zla.

"Siguran sam da Bošnjaci ne dele predominantno stav tamošnje političke elite koja je, nesumnjivo, inspirator ovakvih neumesnih paskvila", rekao je Starović za TV "Pink".

Pojedini bošnjački mediji u BiH su, povodom jutrošnjeg upokojenja patrijarha Irineja, uputili žestoke napade i izlive mržnje na njegov račun.

Tako je za Radio Sarajevo patrijarh Irinej bio "osvjedočeni velikosrpski nacionalista", sarajevsko "Oslobođenje" piše da je bio žestok negator navodnog genocida u Srebrenici i strastveno podržavao ideju velike Srbije. Portal "Kliks" upokojenog patrijarha naziva "velikosrbinom" zbog toga što je propovijedao jedinstvo srpskog naroda i što se usudio da podsjeti na istorijske činjenice o islamizaciji hrišćana u ovom dijelu Evrope. 

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм