Tužilaštvo Srbije za ratne zločine

Stanojković: Naser Orić ne može mirno da spava 

  • 10.03.2019. 10:35

Tužilac Srbije za ratne zločine Snežana Stanojković izjavila je da Naser Orić, uprkos oslobođajućoj presudi u BiH, ne može mirno da spava, jer neće vječito postojati uslovi za sabotiranje krivičnog postupka za zločine nad Srbima u istočnoj BiH koje su počinile snage pod njegovom komandom i u kojima je on lično učestvovao.

"Smatram da ne može mirno da spava. Ne zbog toga što on i drugi koji su zajedno sa njim učinili te zločine imaju grižu savesti, nego zbog toga što moraju da računaju na činjenicu da neće večito da postoje uslovi za sabotiranje krivičnog postupka", rekla je Stanojkovićeva za "Politiku". 

Ona je pitala imaju li miran san oni koji su činjenjem ili nečinjenjem doprinijeli takvom ishodu suđenja Oriću za zločine za koje je bio optužen pred Sudom BiH? 

Stanojkovićeva je navela da je od osnivanja srpskog Tužilaštva za ratne zločine pokrenuto 152 postupka, kojim je obuhvaćeno 550 osoba. 

"Nacionalna strategija za procesuiranje ratnih zločina predviđa niz aktivnosti kako Tužilaštva, tako i drugih državnih organa, s ciljem da se stvore uslovi za značajno unapređenje efikasnosti istrage i procesuiranja ratnih zločina u Srbiji", rekla je ona. 

Stanojkovićeva je dodala da se posebna pažnja posvećuje zaštiti svjedoka i žrtava, pa Tužilaštvo radi na tome i sa ostalim državnim organima, koji su posvećeni istom cilju. 

Ona je dodala da je jedna od aktivnosti i saradnja sa tužilaštvima iz zemalja u regionu.