Nebojša Stefanović

Stanje na Kosmetu stabilno sa faktorom rizika

14:57, 14.03.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Stanje bezbjednosti na Kosovu i Metohiji je relativno stabilno, a u Kopnenoj zoni bezbjednosti duž administrativne linije sa Kosmetom stabilno sa faktorom rizika, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Predstavljajući izvještaj MUP-a o stanju bezbjednosti u Srbiji za period od jula do decembra 2018. godine, Stefanović je pred skupštinskim Odborom za bezbjednost i unutrašnje poslove rekao da je u tom periodu bilo različitih incidenata i nasilja nad Srbima i drugim manjinskim grupama na Kosmetu, poput fizičkih napada, podmetanja požara, napada na vjerske objekte, uništavanja imovine, prijetnji i provokacija. 

Stefanović je naveo da je stanje u Kopnenoj zoni bezbjednosti bez terorističkih napada i provokacija, ali sa faktorima rizika i pojačanim oprezom policije i vojske. 

Kada je riječ o suzbijanju terorizma, Stefanović kaže da MUP sprovodi pojačane mjere u vezi sa licima koja mogu biti prijetnja, a koja se vraćaju sa ratišta poput Sirije. 

On je naveo da MUP, u saradnji sa Bezbjednosno informativnom agencijom /BIA/, tužilaštvom i specijalnim mješovitim radnim grupama, svakodnevno analizira bezbjednosne rizike. 

"Imamo manju verovatnoću da će se tako nešto desiti na našoj teritoriji. Pratimo sva dešavanja, ne samo u regionu već i šire i trudimo se da bezbednost Srbije bude potpuno ojačana", rekao je Stefanović.