Patrijarh Irinej

Srpski narod da ostane na svojim ognjištima

  • 18.10.2018. 13:04

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je danas u Gračanici da Srbi treba da ostanu na Kosovu i Metohiji uprkos tome što je njihov položaj možda teži nego ikad, te poručio da nema mjesta nikakvom iscrtavanju granica i da ne može prihvatiti da bi srpske svetinje na Kosmetu mogle da budu "u nekoj drugoj državi".

"Ostajte ovde na svome", poručio je srpskom narodu patrijarh Irinej koji je jutros posjetio Manastir Gračanica sa patrijarhom antiohijskim i sveg Istoka Jovanom Desetim. 

Patrijarh Irinej je naglasio da je položaj Srba i Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Kosovu i Metohiji, možda, teži nego ikada, ali da se Srbi moraju boriti da se ovdje održe, jer sve dok su na Kosmetu - ovaj sveti prostor je njihov. 

"Nadamo se, pre svega uz pomoć Božiju i svetitelja koji počivaju u Patrijaršiji, Dečanima i drugim svetinjama na Kosmetu opstati na ovoj krvlju mučenika netopljenoj zemlji", poručio je patrijarh srpski. 

Srpski patrijarh dodao je da je bilo mnogo teških vremena koja su Srbi savladali, pa će tako biti i u onima koja dolaze. 

"Iskušenja i nevolje prolaze, pa su, možda, ta teška vremena dobra opomena da se vratimo Bogu", rekao je patrijarh Irinej. 

Odgovarajući na pitanje ima li mjesta podjelama i iscrtavanju granica, patrijarh Irinej je rekao: "Nikako podele". 

"Ne mogu shvatiti da Prizrenska bogoslovija gde sam bio 15 godina, Pećka patrijaršija, Dečani, Gračanica i druge svetinje na Kosovu i Metohiji budu u nekoj drugoj državi. To u moju glavu ne ulazi, pogotovo ne u srce", naglasio je patrijarh srpski. 

Patrijarh Irinej je rekao da SPC nikada nije mijenjala stav o pitanju Kosova i Metohije. 

"Tu smo i tu ostajemo dokle postojimo. Neka okupiraju, neka uzmu, neka osvoje, ali ne smemo da im prodamo", poručio je patrijarh Irinej. 

Govoreći o sukobu Vaseljenske patrijaršije i Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej je naveo da je to "krupna stvar crkve i da očekuje da progovori savest". 

Patrijarh antiohijski rekao je da je došao da prenese poruku mira i vjere da će srpski narod opstati na Kosovu i Metohiji. 

"Srećan sam što nas je patrijarh Irinej pozvao da posjetimo manastire na Kosovu i Metohiji, kao i što smo kod manastira videli srpski narod koji je opstao na svojim ognjištima, iako je prošao težak period", istakao je patrijarh Jovan Deseti kojeg su u manastirskoj porti dočekali NJegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije, monaštvo i sestrinstvo ove eparhije i tridesetak vjernika. 

Patrijarh antiohijski poručio je da se moli Bogu da čuva sestrinstva, bratstva i cijeli srpski narod na Kosovu i Metohiji i da im snage da nikada ne napusti Kosmet. 

"Manastir Gračanica, koji nosi ime Bogorodice, mora biti poštovan od svih religija, jer je poštivanje između religija potvrda vjere", istakao je patrijarh Jovan, uz poruku svekolikom pravoslavnom svijetu da poštuje želju pravoslavnog naroda da ostane na svom Kosovu i Metohiji. 

Patrijarh Jovan je u ime Antiohijske crkve zahvalio patrijarhu Irineju za poziv da posjeti SPC i Kosmet, jer se uvjerio da je srpski narod vjeran Crkvi.


 

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок