Uživo na ATV-u od 11 časova

Srpska vojska predstavlja svoju moć: Zvijezda vojne parade ruski tenk

07:56, 10.05.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
U Nišu će danas, povodom 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom, biti održana vojno-policijska svečanost pod nazivom "Odbrana slobode" na kojoj će učestvovati 4.000 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/, 300 borbenih i neborbenih vozila i sistema i 40 letjelica. Direktan prenos vojne parade iz Niša možete da pratite na programu Alternativne televizije i ATV portalu od 11 časova.

Prikazu sposobnosti Vojske Srbije i MUP-a prisustvovaće predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović. 

U Nišu će biti i predsjednik Odbora Savjeta Federacije Rusije za spoljnu politiku Konstantin Kosačov i ministar odbrane Grčke Evangelos Apostolakis, sa kojima će se Vučić odvojeno sastati uoči početka parade. 

"Program prikaza obuhvata svečani defile pješadijskog ešalona, defile motorizovanog ešalona, nalet vazduhoplovnog ešalona i padobranski desant", saopšteno je ranije iz Ministarstva odbrane Srbije. 

Građani će moći da vide i borbena vozila pješadije, tenkove, borbena vozila "hamer", artiljerijske sisteme "oganj", borbena vozila "lazar" i artiljerijska oruđa "nora". 

Biće predstavljena i oklopna vozila Žandarmerije, policijska vozila, sredstva iz razvoja preduzeća Odbrambene industrije Srbije - "šumadija" "alas", "miloš", "oganj modularni" i "oganj digitalni". 

Uz protivvazduhoplovne sistema, građani će moći da vide i savremeno naoružanje i opremu po projektima "1500" i "1500 plus". 

Aleksandar Vulin, ministar odbrane je rekao da će pripadnici MUP-a i Vojske Srbije u Nišu pokazati čime su opremljeni, šta mogu i šta umiju.

"Imaćemo veliko zadovoljstvo da čitavoj Srbiji pokažemo ruske tenkove T-72, koje ćemo dobiti u okviru vojnotehničkog sporazuma koji je postignut između predsjednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, i kojim će naše oklopne jedinice biti značajno unapređene i ojačane", rekao je Vulin.

Vojno-policijska parada počeće u 11.00 časova.