Ksenija Božović

Srbima na Kosmetu prijeti humanitarna katastrofa

  • 01.07.2019. 12:57

Zamjenik predsjednika Građanske inicijative "Sloboda demokratija pravda" Ksenija Božović rekla je da vjeruje da Srbima na sjeveru Kosova i Metohije prijeti humanitarna katastrofa ukoliko bude nastavljena zabrana uvoza bilo koje vrste robe bez carinske deklaracije i oznake "Republika Kosovo".

Božovićeva je istakla da humanitarna katastrofa posebno prijeti onima koji žive u urbanim delovima gradova Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i sjeverna Kosovska Mitrovica koji nemaju "neki drugi izvor za nabavku hrane". 

Ona je istakla da to može izazvati dodatno raseljavanje Srba koje u posljednjih mjesec-dva dana uzima maha, a i znatan broj roditelja razmišlja da djecu izmjesti na sigurno u centralnu Srbiju pred početak nove školske godine. 

U znak protesta na odluke Prištine o uvođenju stoprocentne carinske stope na robu iz centralne Srbije i BiH i o zabrani uvoza bilo koje vrste robe bez uvozne dozvole, privrednici sa sjevera Kosova i Metohije, uvoznici, trgovci, ugostitelji, vlasnici uslužnih radnji, pekara, frizerskih salona, piljara i svih ostalih uslužnih djelatnosti od jutros su na objektima stavili katance. 

"Ništa ne radi. Sve radnje su zatvorene", rekla je Božovićeva. 

Odluka o zatvaranju radnji, dodala je ona, donijeta je na prijedlog rukovodstva Udruženja privrednika, a u znak protesta na nerazumne odluke prištinskih vlasti. 

"Najveću štetu trpe građani jer su prinuđeni da po običnu flašu vode za piće odlaze u radnje u vlasništvu Albanaca u Bošnjačkoj mahali ili južno od Ibra", rekla je Božovićeva. 

Uz nedostatak prehrambenih proizvda, uključujući hljeb, mlijeko i mliječne proizvode, u prodaji od jutros nema ni poljoprivrednih proizvoda. 

Uz to, nema dovoljno ni vode za piće pošto na novi vodovod, koji je građen sredstvima Vlade Srbije, nije priključena sekundarna mreža. 

"Vodovod nije u funkciji jer su nam izvođači kazali da sekundarna vodovodna mreža zbog zastarelosti ne može da `istrpi` pritisak iz glavnog vodovodnog sistema", rekla je Božovićeva. 

Situacija je teška i, kako ona veli, narod je dodatno zabrinut jer Priština ne odustaje od primjene zabrane uvoza bilo koje vrste robe bez carinske deklaracije i oznake "Republika Kosovo". 

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.