Kosovo

Srbima na drugi dan Vaskrsa kamenovali kuću, đakonu razbili automobil

  • 04.05.2021. 15:55

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je na drugi dan Vaskrsa kamenovana porodična kuća Srbina Aleksandra Јahovića u Kosovskoj Vitini, a đakonu iz Orahovca razbijeno staklo na automobilu.

Јahović se sinoć u trenutku napada nije nalazio u svom domu, ali je u dvorištu kuće bila njegova supruga Dragana, kada su ka njoj poletjele kamenice i psovke na albanskom jeziku.

- Sramotno je i nedopustivo da u vrijeme kada Srbi na Kosovu i Metohiji proslavljaju najveći hrišćanski praznik Vaskrs, budu mete ekstremnih Albanaca i da nemaju mira ni na crveno slovo - ističe Petković u pisanoj izjavi.

On upozorava da su ovakvi napadi perfidni scenario da se Srbi koji su ostali da žive na prostoru Kosova i Metohije natjeraju na bjeg, a oni koji razmišljaju o povratku, obeshrabre.

Posebnu težinu na čitav slučaj, kako ističe Petković, baca činjenica da Srbima na Kosmetu nije dozvoljeno ni omogućeno da u miru obilježe svoje vjerske praznike.

- Naši se grobovi prekopavaju, crkve skrnave, zdravstvene ustanove obijaju, deca su mete napada ekstremista, kao i čitave porodice - navodi Petković.

On podsjeća da ni za jedan od ovih napada počinioci nisu otkriveni niti procesuirani.

- To govori da fraze o mirnom suživotu, verskoj toleranciji i održivom povratku koje slušamo od političara iz Prištine, ali i međunarodnih predstavnika, jesu samo prazne fraze koje demantuje realni život - zaključuje Petković.

Тагови: