Sukcesija imovine bivše SFRJ

Srbiji objekti u Ženevi, Frankfurtu, Harareu i Konakriju

17:31, 05.07.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Na sastanku predstavnika država sukcesora bivše SFRJ u Beogradu odlučeno je da Srbiji pripadnu objekti Stalne misije pri UN u Ženevi i generalnog konzulata u Frankfurtu.

Srbiji su pripale ambasade i kuće u Harareu, glavnom gradu Zimbabvea, kao i rezidencije u Konakriju u Gvineji. 

Sastanak je okončan usvajanjem Rezolucije, odnosno donošenjem niza konkretnih odluka po svim tačkama dnevnog reda, uključujući i raspodjelu jednog broja nepokretnosti bivše SFRJ, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije. 

Na sastanku su, takođe, u skladu sa Sporazumom o pitanjima sukcesije, izvršene izmjene i dopune liste iz dodatka aneksa "B" u smislu otpisa jednog broja nepokretnosti za koje je, nakon provjere imovinsko-pravnog i faktičkog statusa, nesumnjivo utvrđeno da nikada nisu bile ili više nisu u vlasništvu bivše SFRJ, ali i upisa novopronađene imovine bivše SFRJ, koja prethodno nije bila evidentirana. 

Razmatrane su i mogućnosti fizičkih podjela velikih diplomatskih kompleksa u Braziliji, Nju Delhiju i Moskvi, kao i Adis Abebi. 

Donesena je i odluka da se lista umjetničkih djela, koja su se nalazila u diplomatsko-konzularnim predstavništvima bivše SFRJ i o čijem faktičkom stanju nema podataka, uputi "Interpolu" radi potrage i preduzimanja daljih mjera iz njihove nadležnosti. 

Naredni, 20. sastanak Mješovitog komiteta za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ, biće održan do kraja februara 2020. godine u Sarajevu.