Srbija: Za studente iz Srpske i Crne Gore besplatan test na virus korona

  • 13.05.2020. 08:56

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije je sa nadležnim ministarstvima iz Republike Srpske i Crne Gore dogovorilo da testovi na virus korona za studente koji iz ovih zemalja dolaze u Srbiju da studiraju budu besplatni, izjavila je državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Ana Langović.

"Studenti iz regiona dobiće od svojih fakulteta potvrdu da imaju ispite ili predmete i vežbe koji ne mogu onlajn da se urade i sa njom će se javiti u nadležnu instituciju u svojoj državi i besplatno uraditi test na kovid-19 sa kojim mogu ući u Srbiju", rekla je Langovićeva za "Večernje novosti".

Ona je dodala da će najprije dolaziti oni koji imaju obaveze u maju, pa oni koji ih imaju u junu.

"Osim Crnoj Gori i Republici Srpskoj, poslali smo dopis i Hrvatskoj, da bi i akademci koji dolaze iz te zemlje imali iste pogodnosti", navela je Langovićeva.

Ona je podsjetila da sve državne i privatne visokoškolske ustanove u Srbiji počinju da rade u petak, 15. maja, uz primjenu preporučenih mjera zaštite od virusa korona, a pod istim uslovima počinju da rade i studentski domovi.

Langovićeva je dodala da je visokoškolskim ustanovama preporučeno da predavanja koja su studenti slušali onlajn tako budu i završena, da praktične vježbe koje moraju da se rade uživo fakulteti treba sami da organizuju, ali bez ugrožavanja zdravlja, a da na isti način treba organizovati i aprilski rok.