Prioriteti ekonomija i Kosmet

Srbija u septembru kreće u diplomatsku ofanzivu

09:03, 13.08.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Dijalog Beograda i Prištine nastavlja se za manje od mjesec dana u Briselu, a državni vrh Srbije u septembru kreće u diplomatsku ofanzivu.

Prema pisanju "Blica", koji se poziva na izvore iz vrha vlasti, najprije u Beograd dolazi potpredsjednik Indije Venkejah Najdu, a nakon toga trebalo bi da dođe do susreta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Rusije Vladimira Putina. "Taj susret je već dogovoren, samo se još ne zna da li će se dvojica predsednika sastati u Moskvi ili Vladivostoku", navodi sagovornik "Blica". 

Vučić bi trebalo da otputuje u Rusiju na konsultacije sa Putinom pred zasjedanje Generalne skupštine UN koje je planirano od 24. do 28. septembra, gdje će predsjednik Srbije govoriti na jednoj od sjednica. 

Predsjednik Srbije će se sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom vidjeti na zvaničnom dijelu sjednice Generalne skupštine UN, a očekuje se da u Njujorku razgovara s više ljudi iz Trampove administracije. 

Prije tih "svjetskih" razgovora, planirano je da Vučić još jednom posjeti Kosovo i Metohiju i tamo razgovara sa Srbima, a već je poznato i da ide na ekonomski forum u Kini. 

"U prvom planu biće ekonomske teme, ali kako je Kina jedan od naših najvažnijih međunarodnih partnera kada je reč o Kosovu, svakako će to biti prilika da nam Kinezi potvrde podršku u Savetu bezbjednosit UN po ovom pitanju", naveo je sagovornik lista. 

Takođe, Srbiju bi do kraja godine trebalo da posjeti francuski predsjednik Emanuel Makron, a njegova administracija već traži termin. 

Kao najvjerovatniji datum posjete Makrona pominje se da bi on u Srbiji mogao da boravi između 3. i 5. decembra.