Vučić poručio Putinu

Srbija se suočava sa provokacijama, daleko smo od rješenja za KiM

  • 02.10.2018. 13:57

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, u razgovoru sa šefom ruske drzave Vladimirom Putinom, da smo, bez obzira na napore Srbije da postigne kompromis i podrži mir i stabilnost, veoma daleko od bilo kakvog rješenja pitanja Kosova i Metohije i naglasio da je naša zemlja suočena sa svakodnevnim provokacijama.

Vučić je, na početku susreta sa Putinom, rekao da je za njega uvijek velika čast kada ima priliku da se sretne sa predsjednikom Rusije, a da današnji susret ima veliki značaja za Srbiju.

„Veoma sam zadovoljan razvojem naših odnosa i to je sve rezultat naših otvorenih, konstruktivnih i plodotvornoh razgovora. Odnosi Rusije i Srbije na međunarodnom planu su veoma dobri i moram da vama lično odam veliko priznanje zbog čvrste pozicije koju zauzimate u zaštiti međunarodnog prava i životno važnih nacionalnih i državnih interesa Srbije“, naglasio je on.

Vučić je rekao da je situacija na Zapadnom Balkanu veoma složena i da se Srbija kao država suočava sa brojnim provokacijama, svakodnevno.

„Bez obzira na naše napore da postignemo kompromis i podržimo mir i stabilnost, veoma smo daleko od bilo kakvog rješenja pitanja KiM“, istakao je on.

Vučić je naglasio da će Srbija kao slobodna i nezavisna država čuvati vojnu neutralnost, i izrazio uvjerenje da je Srbija danas jedina zemlja na Zapadnom balkanu sa takvim opredeljenjem.

„Što se tiče naših ekonomskih veza, ja sam zadovoljan i mislim da možemo da i u buduće jačamo naše ekonomske odnose“, rekao je on.

Vučić je zahvalio Putinu na svemu što radi u korist Srbije i pozvao ga da posjeti Beograd u najskorije vrijeme, dodajući da bi to bila velika čast za našu zemlju i narod.

On mu je potom poklonio knjigu „Moja predivna Srbija“ ruskih autora.

Predsjednik Rusije izrazio je zadovoljstvo što može ponovo da razgovara sa svojim srpskim kolegom u Moskvi.

„A sjećam se vaše posljednje posjete 8.i 9.maja. Nedavno smo obilježili i 180-tu godišnjicu naših diplomatskih odnosa. Sa zadovoljstvom primjećujem i rast trgovinske razmjene. Pri tom je taj rast neprekidan - prošle godine iznosio je 23 odsto, a u prvih šest mjeseci ove godine preko 13 odsto“, objasnio je Putin.

On je rekao da se bilježi i rast ruskih ulaganja u srpsku privredu, koja su dostigla četiri milijarde dolara.

„Siguran sam da ćemo imati o čemu da razgovarmao što se tiče situacije u regionu“, kazao je on.

S druge strane, Putin je ukazao da je primetan rast ulaganja Rusije u Srbiju koji je, kako je rekao, dostigao četiri milijarde dolara.