Svečano i dostojanstveno

Srbija proslavila Dan državnosti, centralna manifestacija u Orašcu

  • 15.02.2019. 19:05

Moramo biti hrabri i odlučni, baš kao i naši preci, jer je to jedini način da koračamo naprijed, samo je jedna od snažnih poruka koje su se danas mogle čuti u Orašcu.

Na centralnoj manifestaciji povodom Dana državnosti Srbije, premijerka Ana Brnabić podjsjetila je na brojne prepreke sa kojima su se preci suočavali. Danas to predstavlja simboličan poziv - poziv da se riješimo svih loših navika i da preuzmemo odgovornost za sebe, poručuje Brnabićeva.

"Ja se ponosim svojom zemljom. Ponosim se time što je Srbija danas. Ponosim se našom jačinom i našom hrabrošću, našim partnerstvima. Želim još jednom da zahvalim i predsjednici i predsjedniku vlade Republike Srpske i svima ostalima što smo danas ovdje zajedno da još jednom odamo počast našim precima i time pokažemo koliko volimo našu Srbiju. Učinićemo sve da ona svaki dan bude sve jača", istakla je Ana Brnabić, premijerka Srbije. 

Lovorove vijence na spomenik voždu Karađorđu, položile su premijerka Srbije i predsjednica Srpske. Brojne visoke zvanice iz Srpske i Srbije danas su stigle u Orašac da obilježe Dan državnosti, u znak sjećanja na Sretenje 1804. godine kada je dignut Prvi srpski ustanak, a na isti datum donesen je i Sretenjski ustav. Zvaničnici Republike Srpske poručuju da je 15. februar veliki datum za sve Srbe, ma gdje oni živeli.

"Za život u slobodi i miru plaćena je previsoka cijena, odneseni su mnogi životi i prouzrokovana mnoga stradanja. Zato je naša obaveza u Srbiji, i u Republici Srpskoj, da ne zaboravimo našu prošlost i naše žrtve. Naša je dužnost da hrabro koračamo u budućnost, vrijedno radimo i razvijamo naše zemlje, ali istovremeno snažno i ljubomorno čuvamo svoj identitet, naše vrijednosti i istoriju", istakla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

"Postoje događaji u istoriji srpskog naroda koji su zajednički i sa jedne i sa druge strane Drine. I ovo ovdje u Orašcu je nešto što je vezano i za Republiku Srpsku i sav srpski narod. Prema tome ovo je jedan značajan događaj ne samo za Srbe u Srbiji nego i za one van njene granice", istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske. 

U Orašac su stigli i brojni građani. Među njima i pojedini simpatizeri Dveri i pokreta Naši. Nerijetko su dobacivali i zviždali tokom govora Ane Brnabić. Imala je šta da im poruči.

"Za vas koji ste danas došli ovdje da na ovaj svečani dan na ovo sveto mjesto, zviždite, ne ispoštujete naše pretke i ne čujete šta radimo za našu budućnost, borićemo se svaki dan za budućnost Srbije. Što ste glasniji, to ćemo se mi više boriti", istakla je Ana Brnabić, premijerka Srbije. 

Više je ipak bilo onih za koje je 15. februar svečan datum. Obilježavanje Dana državnosti Srbije, Sretenja, kažu, mora da ostane tradicija.

"Moramo svake godine sve više to, da sve više da slavimo, i da mlade generacije budu svjesne koliko je ovaj datum važan, ne samo za Srbiju nego i za Republiku Srpsku i za sve Srbe". 

"Važno je svake godine i da se to više slavi i više prenosi na mlađe generacije i da mlađi više razmišljaju o tome". 

"Bitan je da se obilježava ovaj dan za srpski narod i da se zna šta je i kada bilo", poručili su građani. 

Na početku centralne manifestacije, pomen Karađorđu i ustancima služio je Vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom. 

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином